Poliser i Nanterre utanför Paris på onsdagskvällen. Protesterna efter det att en 17-årig pojke sköts till döds fortsatte för andra natten i rad i Parisområdet och på andra platser i Frankrike.
Poliser i Nanterre utanför Paris på onsdagskvällen. Protesterna efter det att en 17-årig pojke sköts till döds fortsatte för andra natten i rad i Parisområdet och på andra platser i Frankrike. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Andra natt med protester i Frankrike – efter 17-årig pojkes död

För andra natten i rad har det varit våldsamma protester i Paris förorter och på andra platser i Frankrike sedan en 17-årig pojke skjutits till döds av polis.


I förorten Nanterre väster om Paris, där tonåringen sköts till döds på tisdagen, sattes soptunnor i brand och det sköts också fyrverkerier. Liknande protester rapporterades även från andra förorter och från staden Dijon på onsdagskvällen.

I departementet Essonne, som ligger söder om Paris, tände en grupp människor eld på en buss efter att först ha tvingat alla passagerare att gå av bussen, uppger polisen.

I staden Toulouse i södra Frankrike sattes flera bilar i brand och räddningstjänst och polis som ryckte ut fick stenar kastade mot sig.

Enligt polisen har 16 personer gripits runt om i landet.

Värsta dygnet i Paris

2 000 poliser var satta i beredskap på onsdagen efter det att flera poliser skadades under protester på tisdagskvällen.

Under natten till onsdag sattes 40 bilar i brand i Paris, enligt inrikesminister Darmanins redogörelse. 31 personer greps och 24 poliser fick lindriga skador.

Nanterres borgmästare Patrick Jarry beskrev tisdagsdygnet som ett av de värsta i förortens historia.

Det var i tisdags som två motorcykelpoliser stoppade 17-åringen, som namnges som Nahel M av myndigheterna, i Parisförorten Nanterre. En stund senare hade tonåringen skjutits till döds.

Kula i huvudet

Polisen meddelade i ett första skede att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen hade kört bilen mot poliserna, men sedan började ett filmklipp spridas och det visade att det inte var sant.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en röst säga i klippet, där man ser två poliser stå intill en stillastående bil.

Den ena polisen håller en pistol riktad mot föraren på nära avstånd. Ett skott brinner av och bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!