Kärnkraftverket i Zaporizjzja är Europas största. Bilden är tagen i slutet av juni.
Kärnkraftverket i Zaporizjzja är Europas största. Bilden är tagen i slutet av juni. - Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Nedtrappat tonläge om verket i Zaporizjzja

Det spända läget kring kärnkraftverket i Zaporizjzja håller på att avta, enligt en talesperson för Ukrainas militär. FN försöker fortsatt få större tillgång till kärnkraftverket.


Ukraina och Ryssland har under veckan anklagat varandra för att planera sabotage vid det ryskkontrollerade kärnkraftverket.

Men nu säger Natalija Humenjuk, en talesperson för den ukrainska armén, att tonläget håller på att mattas av. Hon gör gällande att det är tack vare Kievs militära och diplomatiska ansträngningar "tillsammans med våra utländska partner som har satt press" på Ryssland.

Det upptrappade tonläget har lett till farhågor om att risken ska öka för en kärnkraftskatastrof. Under onsdagen bad FN:s observatörer vid IAEA om ökad tillgång till kärnkraftverket, för att "bekräfta att det inte finns några minor eller sprängämnen på platsen".

"Med ökade militära spänningar och aktiviteter i den region där detta stora kärnkraftverk är beläget måste våra experter kunna verifiera fakta på plats", säger IAEA-chefen Rafael Grossi i ett uttalande.

IAEA:s personal på plats har de senaste veckorna inspekterat flera platser på anläggningen men inte noterat några synliga indikationer på minor eller sprängämnen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!