Sannfinländarnas ordförande och finansminister Riikka Purra och samlingspartistiska statsministern Petteri Orpo. Arkivbild.
Sannfinländarnas ordförande och finansminister Riikka Purra och samlingspartistiska statsministern Petteri Orpo. Arkivbild. - Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/AP/TT

Finsk minister beklagar rasistiska kommentarer

Det fortsätter att storma kring Finlands nytillträdda regering. Landets finansminister, Sannfinländarnas partiledare, Riikka Purra, har tvingats be om ursäkt för att ha skrivit rasistiska bloggkommentarer.


Fakta: Regeringen Orpo

Finlands högerregering, med den samlingspartistiska statsministern Petteri Orpo i spetsen, tillträdde den 20 juni.

Regeringen består av borgerliga Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna, och småpartierna Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringens övergripande mål är bland annat att skapa nya jobb, strama åt invandringen och ordna upp landets finanser.

"Jag ber om ursäkt för mina dumma kommentarer på sociala medier för 15 år sedan och för den skada och upprörda känslor som de förståeligt nog orsakade. Jag är inte en perfekt person, jag har gjort misstag", skriver Purra på Twitter på tisdagen.

Skälet till ursäkten är gamla texter, från 2008, på Sannfinländarnas tidigare ordförande och numera riksdagens talman Jussi Halla-ahos blogg som bubblat upp till ytan. Där har signaturen "riikka" – som kopplats ihop med finansministern – skrivit kommentarer som glorifierar rasism och våld, skriver finländska medier.

Presidenten kommenterade

Innan Purra bad om ursäkt hördes upprörda röster som bland annat krävde att samlingspartistiska statsministern Petteri Orpo ska sätta ner foten mot rasism inom regeringen – och till och med låta Purra gå.

Till och med president Sauli Niinistö krävde på tisdagen att regeringen ska ta avstånd från rasism.

— Jag är av den åsikten att det vore klokt om regeringen klart skulle markera nolltolerans mot rasism. Det vore en bra signal till världen. Rasism och inställningen till invandring är två helt olika saker, sade Niinistö, enligt Hufvudstadsbladet.

"Accepterar inte våld"

Själv sade Purra i måndags att det inte skulle falla henne in att avgå eller be om ursäkt för något hon sagt för flera decennier sedan, skriver finländska nyhetsbyrån STT.

Men det fick hon snabbt äta upp och redan på måndagen skrev hon på Twitter att hon inte accepterar någon form av våld. I ytterligare en tweet på tisdagen har hon förtydligat att hon inte heller godkänner rasism.

"Det är viktigt att ordförande Purra tagit avstånd från våldet och uppgett att hon inte accepterar sina gamla skriverier", lät Orpo meddela STT på tisdagen innan Purra uttryckligen bett om ursäkt.

Uppståndelsen kring kommentarerna är bara en i raden av skandaler som skakat regeringen som tillträdde den 20 juni. Nationalistiska Sannfinländarna har stått för samtliga.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!