Pita Limjaroenrat bildade en koalition med åtta partier för att utmana det militära etablissemanget i Thailand. Arkivbild.
Pita Limjaroenrat bildade en koalition med åtta partier för att utmana det militära etablissemanget i Thailand. Arkivbild. - Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Demokratisk kandidat i Thailand kan stoppas – riskerar fängelse

Thailands parlament ska välja en ny premiärminister – men frågan är om den demokratiska oppositionen kommer att tillåtas ta över i det system som har utformats av militären. Dess toppkandidat kan komma att stoppas i elfte timmen.


Bakgrund: Två läger i thailändsk politik

Thailändsk inrikespolitik kan beskrivas som en maktkamp mellan anhängare till en traditionell elit – militären, kungahuset och statsförvaltningen – och en bred grupp som står i opposition.

Störst i parlamentet efter valet 2023 blev mittenvänsterpartiet Framåt (Kao Klai) som uppstod ur askan efter det av Högsta domstolen upplösta partiet Ny framtid (se nedan). Partiledare är den Harvardutbildade Pita Limjaroenrat, en ung och rik affärsman. På partiprogrammet står bland annat demokratifrågor, avskaffande av militärens politiska inflytande, en ny författning, minskad kungamakt och legaliserade samkönade äktenskap.

Näst störst i valet 2023 blev partiet För Thailand (Pheu Thai), som bildades 2007. Det styrs av den färgstarka Paetongtarn Shinawatra, den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras dotter. Liksom partiet Framåt vill För Thailand avskaffa militärens politiska roll men det har uttalat sig försiktigare i frågan om kungahusets framtida roll. För Thailand brukar beskrivas som mer populistiskt än Framåt, som är mer ideologiskt styrt.

Partiet Enad nation, som tills nyligen leddes av Prayut Chan-o-cha, stöttar militären. Det bildades 2022 och betecknas som konservativt och kungavänligt.

Källor: Landguiden/UI med flera.

Parlamentet ska rösta fram en ny premiärminister på torsdag lokal tid. Valkommissionen har lämnat in vad den kallar nya uppgifter om den demokratiska huvudkandidaten Pita Limjaroenrat och rekommenderar att denne stängs av från parlamentet, rapporterar AFP. Dessa uppgifter kommer att lämnas över till landets konstitutionsdomstol, meddelar kommissionen. Limjaroenrat anklagas för att ha brutit mot regler i samband med valkampanjen.

Pita Limjaroenrat samlade åtta partier i en oppositionell koalition för att utmana de militärkopplade partierna. I valet i maj blev Limjaroenrats parti Framåt (Kao Klai) klart störst med 38 procent av rösterna.

Utretts sedan valet

Samarbetspartiet För Thailand (Pheu Thai), som leds av den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras dotter Paetongtarn Shinawatra, kom tvåa med nästan 29 procent av rösterna.

I samband med valet inledde valkommissionen dock en granskning av Pita Limjaroenrat, om ett påstått problematiskt aktieinnehav i ett numera nedlagt tv-bolag. Om innehavet bedöms ha varit olagligt kan Limjaroenrat stängas av som parlamentsledamot och dessutom riskera fängelse. Men även om han stängs av från parlamentet finns det formellt inget som hindrar honom från att ändå bli premiärminister, enligt thailändsk lag.

Till saken hör också att även om Limjaroenrat har en åtta partier stark koalition bakom sig så saknas det 64 röster i parlamentet för att han ska kunna samla den absoluta majoritet som krävs – sett till att militären utser hela senaten, som utgör en tredjedel av parlamentet i antal röster.

Det är oklart om det är denna utredning som valkommissionen har avslutat och talar om på onsdagen.

Paetongtarn Shinawatra röstar i valet i maj. Arkivbild.

Kuppmakaren avgick

På måndagen avgick den mångårige premiärministern Prayut Chan-o-cha, som också meddelade att han lämnade politiken helt och hållet. Den pensionerade generalen ledde en maktkupp 2014 och hade varit premiärminister sedan dess, under de senaste veckorna på tillförordnad basis.

Efter kuppen 2014 har Chan-o-cha bildat en civil regering, men i ett system som anpassats för att militären ska ha fortsatt stort inflytande. I överhuset, senaten, har den ännu rätt att utse alla 250 ledamöter och senatorerna kan i sin tur såväl avsätta politiker som lägga veton mot underhusets lagförslag. Thailands kung har också fått utökade befogenheter under militärens översyn.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!