USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Trump tror att han åtalas på nytt – om 6 januari

Den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump förväntar sig att bli gripen och åtalad för händelserna den 6 januari 2021.


Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Det meddelar han på sin medieplattform Truth Social på tisdagen, efter att han i söndags ska ha mottagit ett brev av den särskilde åklagaren Jack Smith som meddelat att Trump är ett mål i utredningen kring stormningen av Kapitolium.

Trump säger att han nu har fyra dagar på sig att anmäla sig till åtalsjuryn – "något som nästan alltid innebär ett gripande och åtal", skriver expresidenten.

"Det är en mycket sorglig och mörk period för vår nation!", fortsätter han.

Vidare skriver Trump att han har rätt att protestera mot ett val som "jag är helt övertygad om att var riggat och stulet".

Överskuggar DeSantis

Trump leder fortfarande stort för att bli republikanernas presidentkandidat i valet 2024, trots tidigare åtal som knappt verkar ha ruckat på stödet för expresidenten.

Trumps juridiska problem överskuggar däremot Floridaguvernören Ron DeSantis presidentkampanj. Han är Trumps republikanska huvudkonkurrent.

Under en presskonferens i South Carolina på tisdagen fick han nästintill enbart frågor om Trump.

Tillfrågad om åklagarens brev svarade DeSantis att han "inte kan uttala sig i frågan" då han inte sett brevet – men uttryckte samtidigt sin hittills kraftigaste kritik mot Trumps passivitet den 6 januari.

— Jag tror att det framkom hur han var i Vita huset och inte gjorde något medan saker och ting pågick. Han borde ha visat sig starkare.

— Men att försöka kriminalisera det, det är en helt annan fråga, tillade DeSantis.

En "häxjakt"

På Truth Social benämner Trump åklagarens besked som en "häxjakt" och att det hela handlar om valmanipulation och ett "politiskt beväpnande av brottsbekämpning".

Smith har redan anklagat den 77-årige Trump för flera brott relaterade till bevarande av hemligstämplade dokument efter att han lämnade Vita huset.

Smiths talesperson har inte kommenterat tisdagens uppgifter.

Den 6 januari 2021 stormades Kapitolium i Washington av Trump-anhängare. Fem människor miste livet i samband med händelsen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!