Bränder nära byn Gennadi på sydöstra Rhodos.
Bränder nära byn Gennadi på sydöstra Rhodos. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

19-åring på Rhodos vittnar om skrämmande scener: "Allt har brunnit ner"

"Skrämmande scener" rapporteras från Rhodos, där ett intensivt arbete pågår för att släcka bränderna som härjar på den grekiska ön. Mer än en tiondel av öns yta har förstörts, och ännu mycket större områden påverkas av elden och röken.


— För turisterna är det en skrämmande upplevelse, men för oss är det ännu värre, för vi bor här. Allt har brunnit ner, säger 19-åriga Edisa till brittiska BBC.

Hon är en av de tiotusentals människor som har tvingats fly bränderna på turistön och nu söker skydd undan hettan på en strand på sydöstra Rhodos. För några dagar sedan var stranden fullpackad av turister, nu luktar det brandrök och av strandbutikerna återstår bara brända metallstänger.

— Jag tror inte att turisterna kommer vilja komma tillbaka efter det här, säger Edisa, som liksom många andra bofasta arbetar i hotellbranschen.

Bränderna på Rhodos har pågått i över en vecka: "Helevetsnatt"

Bränderna på Rhodos har pågått i över en vecka. Över 20 000 människor, de flesta turister, har tvingats fly området där bränderna härjar.

På onsdagsmorgonen har flygplan och helikoptrar vattenbombat skogsområdet på den sydöstra delen av ön. En reporter från det grekiska publikservicebolaget ERT, på plats i kustbyn Gennadi, beskrev natten till onsdagen som en "helvetesnatt."

— Scenerna som utspelade sig här i Gennadi var skrämmande. Brandkåren, frivilliga – alla försökte stoppa branden, säger Aristides Miaoulis, reporter på ERT.

Omkring 270 brandmän med ett 50-tal brandbilar arbetar med släckningsarbetet. Enligt ERT deltar även drygt 3 000 frivilliga.

Enligt EU:s klimattjänst Copernicus har omkring 151 kvadratkilometer brunnit, vilket motsvarar mer än tio procent av öns totala yta.

"Avboka inte"

Rhodos lever på turismen. Förra året besökte 2,5 miljoner personer den grekiska ön och cirka 95 procent av ekonomin är på ett eller annat sätt kopplad till turistnäringen.

I början av veckan gick landets turismminister, Olga Kefalogianni, ut i medier och sade att människor som bokat resor till Rhodos inte bör avboka sina resor.

— Det är bara en liten del av Rhodos som är drabbat av bränderna, sade hon till BBC Radio.

Men för många greker är turistsäsongen redan över. I byn Gennadi på sydöstra Rhodos har restaurangägaren Dimitris Hajifotis förlorat sitt levebröd.

— Mitt liv har stannat. Allt togs av elden, säger han till grekiska dagstidningen Ekathimerini.

— Vi vet inte var vi ska börja, vi har inga pengar för att bygga upp restaurangen igen. Vi vill att branden ska stoppas så att inte andra hus och restauranger brinner upp, säger han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!