Ledande talibaner vid ett möte i Doha, Qatar i augusti 2021. De bär traditionella afghanska plagg även under utlandsresor.
Ledande talibaner vid ett möte i Doha, Qatar i augusti 2021. De bär traditionella afghanska plagg även under utlandsresor. - Foto: Hussein Sayed

Talibanledare vill stoppa slipsar

Slipsar bör "elimineras" eftersom de symboliserar det kristna korset. Det slog en högt uppsatt ämbetsman inom Afghanistans talibanregering fast på onsdagen.


— Ibland när jag går till sjukhus och andra platser ser jag en muslimsk afghansk ingenjör eller doktor som bär slips, sade Mohammad Hashim Shaheed Wror, som leder ett departement som guidar medborgarna i att leva som goda muslimer. Han hävdade i ett tal som sändes på den afghanska tv-kanalen Tolo TV att det är "uppenbart" vad slipsen symboliserar.

— Vad är en slips? Det är ett kors. Enligt sharia ska du ha sönder det och eliminera det, förklarade Mohammad Hashim Shaheed Wror.

Talibanstyret har inte beordrat några klädregler för män sedan de tog över Afghanistan i augusti 2021, men kvinnor måste skyla sig med en hijab när de är utanför hemmet.

Taliban-ämbetsmän klär sig alla likadant: lössittande traditionella byxor, långskjorta samt en turban på huvudet.

Västerländska kläder blev mindre vanliga efter att talibanerna tog över men vissa afghanska män, däribland nyhetsankare på tv, bär fortfarande slips.

Tidigare regeringar i Afghanistan har också försökt införa klädbegränsningar för befolkningen - åtminstone för regeringstjänstemän. Under den tio år långa sovjetiska ockupationen som inleddes 1979 uppmanades regeringsanställda att bära kostym i stället för traditionella kläder. Före detta presidenten Ashraf Ghani, som flydde landet när talibanerna tog över 2021, använde västerländska kläder när han reste utomlands och traditionella plagg på hemmaplan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!