Medlemmar ur militärstyret möttes av anhängare när de anlände till en sportarena i Niamey på söndagen.
Medlemmar ur militärstyret möttes av anhängare när de anlände till en sportarena i Niamey på söndagen. - Foto: AFP/TT

Juntan i Niger får besök från Mali

Juntan i Niger meddelar att luftrummet till landet stängs med hänvisning till "hot om intervention". Samtidigt får man stöd av delegationer från två militärstyrda grannländer.


Fakta: Niger

Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste.

Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.

Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.

Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.

Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.

Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.

Landet har varit en av västs sista allierade i Sahel-regionen mot islamistisk extremism, sedan franska trupper portades från grannlandet Mali tidigare i år.

"Burkina Faso och Mali skickar en delegation till Niamey", uppger Malis militär i ett uttalande.

"Målet: att visa de två ländernas solidaritet med broderfolket i Niger".

Delegationen väntas anlända till den nigeriska huvudstaden under måndagen, bekräftar utrikesdepartementet i Niamey.

Det var den 26 juli som kuppmakare tog makten i Niger. Den folkvalde president Mohamed Bazoum har hållits frihetsberövad i sitt residens sedan dess.

I förra veckan ställde den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas ultimatum till juntan om att återupprätta civilt styre och frige Bazoum senast vid natten till måndagen. Man meddelade att man annars har en plan för ett eventuellt ingripande i landet, utan att gå in på detaljer om hur det skulle ske.

Spänt läge

Men kuppmakarna i Niger visar inga tecken på att ge upp och har svurit att svara omedelbart på varje militärt ingripande.

"Inför hotet om ingripande, som blir allt tydligare genom grannländernas förberedelser, är Nigers luftrum stängt", meddelar juntan i ett uttalande.

Den varnar för att varje försök att bryta mot flygförbudet kommer att mötas av ett "kraftfullt och omedelbart svar".

Vad som händer nu, efter det att Ecowas tidsfrist löpt ut, är oklart.

Mali och Burkina Faso, som också är medlemmar i Ecowas, har i ett tidigare gemensamt uttalande sagt att varje militärt ingripande mot Niger kommer att betraktas som en krigsförklaring mot dem själva.

Den forna kolonialmakten Frankrike, som har sagt att man bestämt kommer att stödja alla åtgärder som vidtas efter det att tidsfristen har löpt ut, meddelade på söndagen att utvecklingsbiståndet och budgetstödet till Burkina Faso dras in.

Varnar för Ryssland

Elfenbenskustens president stämde i söndagen in i kören av ledare som uppmanat kuppmakarna att ge ifrån sig makten.

— Vi fördömer kuppförsöket i Niger, som utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i regionen, sade Alassane Ouattara.

Samtidigt samlades tusentals anhängare till det nya militärstyret i Niger vid en sportarena i huvudstaden Niamey i helgen. I publiken viftades det med ryska flaggor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Huvudstaden är känd som ett starkt fäste för motståndet mot Bazoums styre.

— Vi kommer att slåss för den här revolutionen, säger en boende i stadsdelen Boukoki till AFP:s korrespondent, och tillägger:

— Vi har väntat på den här kuppen under lång tid.

Vädjat om hjälp

Den avsatte nigeriske presidenten Mohamed Bazoum har vädjat till omvärlden om hjälp och varnat för att Ryssland genom privatarmén Wagner kan komma att få kontroll över Sahelregionen.

Samtidigt har flera afrikanska ledare varnat för konsekvenserna av en militär intervention. Ledare för Algeriet och Tchad, som inte är med i Ecowas, har uttryckt sitt motstånd mot militärt våld.

— Hur ser situationen ut idag i länder som har upplevt militära interventioner? sade Algeriets president Abdelmadjid Tebboune i en tv-intervju i helgen och pekade på Libyen och Syrien.

— Vi avvisar kategoriskt varje militärt ingripande.

Niger har spelat en nyckelroll för västländer som bekämpar ett jihadistiskt uppror i regionen sedan 2012.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!