Indiens premiärminister Narendra Modi och hans regering överlevde en misstroendeomröstning. Arkivbild.
Indiens premiärminister Narendra Modi och hans regering överlevde en misstroendeomröstning. Arkivbild. - Foto: Ajit Solanki/AP/TT

Indiens Modi klarade misstroendeomröstning

Indiens regering, ledd av premiärminister Narendra Modi, klarade enkelt av en misstroendeomröstning. Oppositionen gick ut i protest i en hetsig debatt.


Omröstningen på torsdagen påkallades efter omfattande sammandrabbningar mellan folkgrupper i delstaten Manipur. Över 150 personer har dött i motsättningarna som pågått i flera månader.

Debatten i det indiska parlamentet pågick i tre dagar. Tonläget var hårt och protestyttringarna flera. Oppositionspolitikern Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi, lämnade parlamentet tillsammans med partikamrater i protest i samband med torsdagens misstroendeomröstning.

Då hade Gandhi anklagat Modi i starka ordalydelser:

— Modis regering är på väg att bränna ned hela landet.

Modi gick till motangrepp och sade att oppositionen "talar ont och sedan springer iväg, kastar skräp och springer iväg, sprider lögner och springer iväg".

Modi och hans styrande parti Bharatiya Janata (BJP) har lyckats säkra en bred maktbas genom att hänvisa till en slags indisk nationalism med starka inslag av hindusim. Partiet har vunnit jordskredssegrar i två tidigare val, och väntas segra även i nästa års parlamentsval.

För närvarande har BJP en bred majoritet i parlamentet med 543 ledamöter.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!