Över 100 000 migranter har korsat Engelska kanalen sedan 2018.
Över 100 000 migranter har korsat Engelska kanalen sedan 2018. - Foto: Matt Dunham/AP/TT

100 000 migranter över Engelska kanalen

Fler än 100 000 migranter har korsat Engelska kanalen på små båtar från Frankrike till England sedan Storbritannien började registrera ankomsterna 2018, enligt officiella siffror från det brittiska inrikesdepartementet.


Under torsdagen upptäcktes omkring 750 migranter som kom i 14 små båtar på väg mot Englands södra kust. Det är den högsta siffran på en enskild dag i år.

Ändå tros den slutliga siffran för 2023 bli lägre än förra året, vilket kan bero på dåligt väder och att Frankrike har intensifierat sin bevakning.

Resan över en av världens mest trafikerade farleder är farlig och många migranter har drunknat de senaste decenniet. 2022 gjorde omkring 45 000 människor den riskabla resan i små, ofta överfulla, båtar.

Migrationsströmmen över kanalen är också en het politisk fråga. Den konservativa regeringen har lovat att få stopp på båtresorna. Nyligen klubbades ett länge omdebatterat lagpaket igenom som ger myndigheterna rätt att omedelbart frihetsberöva de som anländer illegalt med båtar, och deportera dem till deras hemländer eller till ett "säkert" tredje land. Planerna har fördömts av bland annat FN:s flyktingorgan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!