Guantanamo kärvar för Obama

Obamas löfte att stänga Guantanamolägret kan bli svårt att infria.


President Barack Obamas löfte att stänga Guantanamolägret kan bli svårt att infria. Senaten vill inte betala för avvecklingen. Och många är emot att ställa misstänkta terrorister inför rätta på amerikansk mark.

President Barack Obamas planer på att stänga Guantanamolägret i början av nästa år har stött på problem. På tisdagen vägrade hans partikamrater skjuta till de 80 miljoner dollar han begärt för ändamålet.

– Pengarna har begärts för tidigt, eftersom presidenten ännu inte lagt fram en tydlig strategi för hur fångarnas framtid ska avgöras, säger demokratiska senatorn Dianne Feinstein som är ordförande i senatens underrättelseutskott.

Enligt uppgifter från försvarshögkvarteret Pentagon måste kongressen bevilja åtminstone en del budgetmedel, om nedläggningen ska kunna ske före den 22 januari som Obama har lovat.

Obamas problem är att många politiker, både republikaner och demokrater, är starkt kritiska till att lagföra de 240 Guantanamofångarna i USA. Tanken att frisläppta muslimska extremister skulle vandra runt på gatorna i USA väcker motvilja hos många. En del är också kritiska till utsikten att fångarna från Guantanamo skulle åtalas och placeras i fängelser på amerikansk mark.

– Min inställning är att de personer som har hållits fängslade i Guantanamo är åtalade för internationella terrorhandlingar och för krigsförbrytelser. De hör inte hemma i vårt rättsystem eller i våra fängelser", sade den demokratiska senatorn från Virginia Jim Webb i amerikansk teve i söndags.

Andra republikaner, till exempel ledaren för partiet i senaten, Mitch McConnell, framhåller att Obamaadministrationen hittills haft begränsad framgång i att övertala andra länder att ta emot några av fångarna.

Enligt Vita huset ska Barack Obama ska avslöja viktiga delar av sina planer för nedmonteringen av lägret i ett tal på torsdagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.