En civilklädda polis som i fredags deltog i jakten på den man som sköt sin ihjäl ex-fru samtidigt som han sände mordet på Instagram.
En civilklädda polis som i fredags deltog i jakten på den man som sköt sin ihjäl ex-fru samtidigt som han sände mordet på Instagram. - Foto: AP/TT

Protester efter Instagrammord i Bosnien

Tusentals bosnier gick ut på gatorna på måndagen för att kräva att myndigheterna sätter stopp för våldet mot kvinnor. Detta sedan en man i förra veckan sköt sin före detta fru till döds samtidigt som han filmade och direktsände mordet på Instagram.


Protesterna hölls parallellt i flera bosniska städer. I huvudstaden Sarajevo tågade en stor skara människor genom stadens centrum med banderoller med slagord som "tystnad är godkännande" och "vi vägrar leva i rädsla".

— I dag säger Sarajevo nej till våld och visar sitt stöd till alla våldsoffer, sade borgmästaren Benjamina Karic, som gick längst fram i demonstrationståget.

Mordet har väckt upp starka känslor i Bosnien, särskilt som det rapporteras om att kvinnan som dödades i fredags i staden Gradacac hade anmält övergrepp till myndigheterna och för att mördaren var känd av polisen.

Mannen lade upp en video på Instagram i fredags morse som visar hur han tar upp en pistol och skjuter ex-frun i huvudet. Videon togs senare bort från Instagram.

Gärningsmannen dödade ytterligare två personer och skadade tre innan han tog sitt liv. Tusentals människor deltog när mannens före detta fru begravdes i Gradacac på måndagen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!