USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Flera rättsprocesser mot Donald Trump

Det senaste åtalet mot Donald Trump är ett av flera mot USA:s förre president. Flera rättsliga utredningar pågår också parallellt både federalt och i flera delstater.


Valet 2020 och stormningen av kongressen

Åtal gällande Trumps agerande efter valförlusten och fram till kongresstormningen väcktes i början av augusti. Åtalet är på fyra punkter och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

.

Mar-a-Lago

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Rättegången är planerad till i maj 2024.

.

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga, Letitia James, har stämt Trump och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd. Trump har förnekat alla anklagelser mot honom och har även överklagat.

Ytterligare en rättegång gällande förtal väntar i januari då Trump efter den första rättegången på nytt hånat tidningskolumnisten under en utfrågning i tv.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!