Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid Natos toppmöte i Vilnius i juli. Arkivbild.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid Natos toppmöte i Vilnius i juli. Arkivbild. - Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Ukrainsk ilska efter Nato-uttalande

"Totalt oacceptabelt". Så lyder den ukrainska reaktionen på att Natos stabschef Stian Jenssen öppnat för att Ukraina kanske måste avstå territorium till Ryssland i utbyte mot ett Natomedlemskap.


Jenssen gjorde uttalandet vid en debatt med Atlantkommittén i Arendal i Norge under tisdagen, rapporterar Verdens Gang.

— Jag tror att en lösning kan vara att Ukraina ger upp territorium, och får ett Natomedlemskap i retur, sade Jenssen.

Uttalandet har inte tagits emot väl av Ukraina.

"Vi har alltid utgått ifrån att alliansen, precis som Ukraina, inte förhandlar om territorier", skriver Oleg Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, i ett uttalande.

Han tillägger att uttalanden som dessa spelar Ryssland i händerna.

"Det är till fördel för euro-atlantisk säkerhet att diskutera vägar för att skynda på Ukrainas seger, och sedan uppnå fullt medlemskap", fortsätter Nikolenko.

Stian Jenssen är stabschef hos Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. Stoltenberg har tidigare varit konsekvent med att det är upp till Ukraina att bestämma tid och villkor för eventuella förhandlingar med Ryssland.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!