Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

Løkke: Kina måste skärpa sin hållning i kriget

Putin lyssnar inte på Europa – men han lyssnar på Kina. Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen ska försöka få Peking att "säga något", rapporterar Reuters.


På första dagen av ett tre dagar långt utrikesbesök i Kina ber han landet att skärpa sin position mot Rysslands invasionskrig i Ukraina.

— Putin lyssnar inte på europeiska ledare, men han lyssnar helt klart på Kina. Så jag skulle vilja hävda att Kina behöver säga något, säger han efter att ha landat i Shanghai, enligt Reuters.

På fredag kommer den danske utrikesministern även att träffa sin kinesiske motsvarighet Wang Yi. De ska bland annat diskutera bilaterala relationer och grön energi, enligt Løkke Rasmussen.

Utrikesministerns besök i Kina har kritiserats av flera av de danska folketingspartierna. Kinas militära hot mot Taiwan har nått nya höjder i år och dansk säkerhets- och underrättelsetjänst har varnat för att Kina kan spionera på Danmark.

Kritiken har tillbakavisats av Løkke Rasmussen:

— Om inställningen till resten av världen var att vi bara kan samarbeta med dem som är som vi, skulle vi bli kvar i en väldigt liten klubb.

TT
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!