Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uppgav på mötet i Johannesburg att samtliga fem Brics-länder står bakom att utvidga organisationen.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uppgav på mötet i Johannesburg att samtliga fem Brics-länder står bakom att utvidga organisationen. - Foto: Gianluigi Guercia/AP/TT

Brics-länderna öppnar för fler medlemmar

Den ekonomiska samarbetsorganisationen Brics är överens om att växa med fler medlemsländer, enligt Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor. Beskedet kommer efter ett upprop från Kinas ledare Xi Jinping i samband med mötet i sydafrikanska Johannesburg.


— Vi har antagit ett dokument som stakar ut riktlinjer och principer, processer, för att överväga länder som önskar bli medlemmar i Brics, säger Naledi Pandor på statliga Ubuntu Radio.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uppgav tidigare under dagen att samtliga fem nuvarande medlemsländer har uttryckt stöd för att utvidga samarbetsorganisationen.

— Vi står på tröskeln till att utvidga Brics-familjen, sade Ramaphosa.

Kinas ledare Xi Jinping lyfte i sitt tal att man bör titta på hur de nuvarande medlemsländerna kan bli betydligt fler i framtiden.

— Jag är glad över att se entusiasmen från utvecklingsländer att delta i Brics, sade Kinas ledare.

För närvarande består organisationen förutom Kina även av Ryssland, Indien, Brasilien och värden Sydafrika. Ett 20-tal länder uppges ha visat intresse för att ansluta, bland dessa Saudiarabien, Indonesien och Egypten.

Ett 50-tal stats- och regeringschefer deltar i Brics-gruppens möte i Johannesburg.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!