En vild elefant upptäckte 2,8 kilo opium i Yunnan i Kina. Här är en annan asiatisk elefant som fångades på bild i samma provins. Arkivbild.
En vild elefant upptäckte 2,8 kilo opium i Yunnan i Kina. Här är en annan asiatisk elefant som fångades på bild i samma provins. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Vild elefant hittade opiumgömma – videoklippet har blivit viralt: "Hemlig agent"

En vild elefant hittade 2,8 kilo opium i Yunnan i sydvästra Kina. Nu har händelsen blivit viral.


Det var efter att bybor larmat om att fyra vilda elefanter promenerade runt i skogen och kunde utgöra ett hot mot invånarna som polis tog sig till platsen och gjorde en märklig upptäckt.

En av elefanterna började nämligen sniffa på gräset för att sedan slänga ut en ryggsäck från en buske. När polisen undersökte ryggsäcken hittade man 2,8 kilo opium, en narkotikaklassad substans som bland annat används för framställning av heroin.

Videoklippet har över 200 miljoner visningar

På tisdagsmorgonen hade ett klipp på elefanten blivit viralt – med över 200 miljoner visningar på medieplattformen Weibo, Kinas motsvarighet till X, tidigare Twitter.

Vissa användare kallade elefanten för en "hemlig agent". Andra efterlyste mer skydd för den asiatiska elefanten, som är en hotad art.

En utredning har inletts efter händelsen, uppger polisen.

Utbredd narkotikahandel i Yunnanprovinsen

I Yunnanprovinsen, som gränsar till Vietnam, Laos och Myanmar, har den utbredda narkotikahandeln länge varit ett stort problem för myndigheterna.

Tidigare i år avslöjade myndigheterna i Chongqing i sydvästra Kina att man har tränat upp röda ekorrar, kända för sitt exceptionella luktsinne, för att de ska kunna upptäcka droger i svåråtkomliga utrymmen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!