En av bränderna rasar i Dikela, nära staden Alexandroupolis i den nordöstra regionen Evros. Arkivbild.
En av bränderna rasar i Dikela, nära staden Alexandroupolis i den nordöstra regionen Evros. Arkivbild. - Foto: Achilleas Chiras/AP/TT

Flera bränder i Grekland anlagda av pyromaner: "Oacceptabelt"

Även under torsdagen kämpar brandmän för att ta kontrollen över de skogsbränder som rasar i nordöstra Grekland och i utkanten av huvudstaden Aten.


20 personer har dött och sextio brandmän har skadats i bränderna, som på grund av hårda vindar i kombination med temperaturer över 40 grader spridit sig i snabb takt.

Enligt den grekiske ministern för klimat och civilskydd, Vassilis Kikilias, har ett antal av de bränder som rasar i närheten av Aten anlagts av pyromaner.

— Det som sker är inte bara oacceptabelt, utan föraktligt och kriminellt, sade Kikilias i ett uttalande i grekisk tv under onsdagen.

Enligt Kikilias anlades nio av bränderna inom loppet av fyra timmar i området Avlona, som ligger vid bergskedjan Parnes, nära den grekiska huvudstaden.

— Ni begår ett brott mot landet och kommer inte att komma undan med det. Vi kommer att hitta er och ställa er inför rätta, sade han i en varning till förövarna.

EU-kommissionen uppger att man skickat närmare 250 brandmän, samt ett antal brandbekämpande plan från åtta EU-länder till Grekland i ett försök att släcka bränderna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!