Franska vinodlare tvingas förstöra vin på grund av överproduktion. Arkivbild.
Franska vinodlare tvingas förstöra vin på grund av överproduktion. Arkivbild. - Foto: Francois Mori/AP/TT

Franska regeringen lägger 200 miljoner euro på att förstöra vin – vill hålla priserna uppe

Den franska regeringen lägger 200 miljoner euro på att förstöra överskott från vinproduktionen. Syftet är att hålla vinpriserna uppe och en kämpande vinindustri under armarna.


Av medlen kommer 160 miljoner euro ur EU:s fond för vindestruktion, resten skjuter den franska regeringen till, meddelar jordbruksminister Marc Fesneau.

Pengarna är till för att "stoppa prisraset och göra så att vinproducenterna åter kan hitta inkomstkällor", enligt ministern. Det är dock viktigt att vinindustrin "blickar framåt, beaktar ändrade konsumtionsmönster och anpassar sig", betonar han.

Slopar lyxprodukter

En minskad efterfrågan på vin har lett till ett produktionsöverskott och priserna har rasat. En av tre vinproducenter i området runt Bordeaux har ekonomiska problem, enligt deras intresseorganisation. Också området Languedoc, känd för sina röda viner, har drabbats hårt av minskad efterfrågan.

— Vi producerar för mycket, och försäljningspriset ligger under produktionspriset, så vi förlorar pengar, säger Jean-Philippe Granier från vinproducenternas organisation.

Bakom den sjunkande efterfrågan ligger pandemin, ändrade konsumtionsmönster och inflationen som får konsumenterna att avstå från lyxprodukter som vin.

Hjälp byta gröda

I juni beslutade jordbruksdepartementet om 57 miljoner euro i anslag för att riva upp 9 500 hektar vinodlingar omkring Bordeaux. Andra fonder hjälper odlare som vill gå över från vin till andra produkter som oliver.

Konsumtionen av vin har hittills i år sjunkit med 7 procent i Italien, 10 procent i Spanien, 15 procent i Frankrike, 22 procent i Tyskland och 34 procent i Portugal, enligt EU-kommissionen. De vingårdar som drabbas värst är de som producerar röda och roséviner i Frankrike, Spanien och Portugal.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!