Pakistans förre premiärminister Imran Khan. Arkivbild.
Pakistans förre premiärminister Imran Khan. Arkivbild. - Foto: K M Chaudary/AP/TT

Exledare Khan släpps – men frias inte

Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan kommer under onsdagen att släppas från det fängelse där han suttit sedan början av augusti, dömd för mutbrott.


Landets appellationsdomstol har upphävt det treåriga straffet och Khan kan mot en mindre borgenssumma lämna Attock-fängelset i Punjab.

Själva domen har dock inte hävts, vilket innebär att Khan, numera ledare för oppositionen, enligt lag ännu inte kan ställa upp i höstens val. Ett utslag om domen ska komma "senare".

Den tidigare cricketstjärnan Khan kan dock inte andas ut helt. Att han hålls kvar i fängelset ett dygn efter beskedet kommer av att en annan domstol vill hålla förhör i ett fall där han misstänks för att ha avslöjat hemligstämplade dokument under ett kampanjmöte i fjol.

70-åringens talesperson Zulfiqar Bukhari säger i ett uttalande att han hoppas att "inga olyckor inträffar och att Imran Khan inte grips på nytt".

Situationen har varit turbulent i landet sedan Khan i april i fjol avsattes genom en misstroendeomröstning sedan han kommit på kant med det mäktiga militäretablissemanget.

När han greps i maj i år i huvudstaden Islamabad ledde det till våldsamma protester där närmare 1 000 personer frihetsberövades och flera personer dödades.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!