Mc-gänget Bandidos ses som Danmarks största kriminella gruppering och nu utreds huruvida gänget kan tvingas upplösas. Arkivbild.
Mc-gänget Bandidos ses som Danmarks största kriminella gruppering och nu utreds huruvida gänget kan tvingas upplösas. Arkivbild. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Dansk polis vill förbjuda Bandidos: "Mest konfliktbenägna"

Bandidos är Danmarks största kriminella gruppering och mc-gänget växer. Dansk polis undersöker nu om gänget kan tvingas att upplösas, men vägen mot ett förbud väntas bli snårig. De har en god förståelse för hur man ska agera för att inte bli förbjudna, säger kriminologen Kim Møller.


Fakta: Kriminella gäng i Danmark

Enligt den danska polisens register var 1 308 personer i slutet av mars i år registrerade som medlemmar i ett kriminellt gäng – antingen i ett mc-gäng eller i ett gatugäng.

Detta kan jämföras med 2011 då 1 863 personer var registrerade som gängkriminella.

Tidigare redovisade polisen hur många av de registrerade som var medlemmar i ett mc-gäng eller i ett gatugäng, men från och med 2020 års rapport presenteras endast en totalsiffra.

Under de år som polisen hade en särredovisning var medlemmar i mc-gäng i klar majoritet bland de registrerade. De utgjorde då runt 65–70 procent av de gängkriminella i rapporten.

Vad som krävs för att en person ska hamna i polisens register vill inte den nationella polisenheten NSK uppge.

”Underrättelsebilden av den kriminella miljön bygger på ett tätt samarbete med landets polisområden och internationella samarbeten, men på grund av sekretessen kring polisens arbetsmetoder kan inte polisen uttala sig om vad som ligger till grund för registreringen", skriver NSK:s presstjänst i ett mejl till TT.

Källor: Rigspolitiet, NSK

I somras meddelade den danska riksåklagaren tillsammans med Rigspolitiet att man fattat beslut om att utreda om det går att tvinga det kriminella mc-gänget Bandidos att upplösas i Danmark.

Redan nu är gatugänget Loyal to familia (LTF) förbjudet efter en dom i Högsta domstolen för två år sedan. Då slogs det fast att LTF ska upplösas då den är att betrakta som en förening som verkar genom våld.

— Domen har satt ramarna för vad som krävs för att upplösa en gruppering, konstaterade Lasse Boje, chef för den nationella polisenheten NSK, i somras för nyhetsbyrån Ritzau.

Mest konfliktbenägna?

Polisen har under en tid analyserat "en handfull" kriminella gäng för att se om ett förbud skulle vara möjligt. Valet föll till slut på Bandidos, som enligt polisen är landets största kriminella gruppering.

— Inom polisen menar vi att de är de mest konfliktbenägna historiskt sett, de senaste fem till sju åren. Det är något vi gärna vill sätta stopp för, sade Lasse Boje.

Mc-gänget växer dessutom, både vad gäller medlemmar och antalet avdelningar. Exakt hur många medlemmar Bandidos har vill polisen dock inte uppge.

Vägen till ett förbud av LTF var dock inte spikrak för myndigheterna och det lär inte bli lättare att få till ett förbud mot Bandidos, anser kriminologen Kim Møller, som är biträdande professor vid Malmö universitet.

— Omedelbart tänker jag att det är svårare. Bandidos har existerat i många år, de är erfarna. De har en god förståelse för hur man ska agera för att inte bli förbjudna, säger Kim Møller.

Knepigt bevisläge

Insamling av bevis mot Bandidos pågår och utredningen väntas bli klar vid årsskiftet.

— Jag vet inte vad polisen har för bevis nu, men jag tänker att det kan vara svårare att hitta liknande bevis mot Bandidos som man hade mot LTF. Mc-gängen är mycket professionella organisationer, säger Kim Møller.

Avspärrningar vid Christiania i Köpenhamn förra helgen, sedan en man skjutits ihjäl och flera skadats i ett dåd som tros ha koppling till gängkonflikter.

Att försöka förbjuda Bandidos och även mc-gänget Hells Angels har tidigare varit på tapeten, men planerna har aldrig realiserats. Møller tror inte att det är några svårigheter att bevisa att Bandidos är en förening, men det räcker inte för att få till stånd ett förbud. Det måste även bevisas att föreningen verkar genom våld och att kriminaliteten begås i föreningens namn.

— Det kan vara svårare att dokumentera vad gäller Bandidos, säger Kim Møller.

Är "försvagade"

LTF hade existerat i mindre än tio år när Högsta domstolen fastslog att gatugänget skulle upplösas. Det betyder inte att gänget försvunnit. Exempelvis misstänker polisen att det var LTF som låg bakom skjutningen på Christiania i Köpenhamn i helgen, då en man dog och fyra andra personer skadades.

Kim Møller tror dock att förbudet haft effekt på gatugänget, även om det är svårt att säga om antalet medlemmar minskat.

— De har helt klart blivit försvagade av förbudet. De är inte alls lika synliga i gatubilden i Köpenhamn, säger han.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!