En grupp migranter i en mindre båt färdas från norra Frankrike till södra Storbritannien. Arkivbild.
En grupp migranter i en mindre båt färdas från norra Frankrike till södra Storbritannien. Arkivbild. - Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Nytt dygnsrekord för migranter över kanalen

Flykten över Engelska kanalen fortsätter ge den brittiska regeringen politisk huvudvärk. Antalet migranter som färdats från norra Frankrike över kanalen till Storbritannien nådde i helgen ett nytt rekord för i år.


Enligt statistik som den brittiska regeringen offentliggjorde på söndagen var det 872 människor i sammanlagt 15 olika farkoster som gjorde den farliga resan över en av världens mest trafikerade farleder, dagen innan.

Det tidigare högsta antalet kanalmigranter i år bar den 10 augusti då 756 människor tog sig över kanalen.

Lördagens antal innebär att det totala antalet migranter som har anlänt till sydöstra Englands stränder hittills under året är mer än 21 000.

Kanalresorna "illegala"

Ändå är antalet något lägre i år än vid samma tidpunkt förra året. Men strömmen av människor utgör fortfarande en svår politisk fråga för den brittiska regeringen.

Efter att Storbritannien lämnat EU har landet lovat hårdare gränskontroller, och premiärminister Rishi Sunak har sagt att "stopp av båtarna" är en av hans viktigaste prioriteringar.

Sunaks konservativa regering har slagit fast att kanalresorna är "illegala" och att man ska stoppa människor som illegalt tar sig in i landet från att söka asyl.

Nyligen klubbades det lagpaketet igenom som ger myndigheterna rätt att omedelbart frihetsberöva dem som anländer illegalt med båtar, och deportera dem till deras hemländer eller till ett "säkert" tredje land.

Många har drunknat

Regeringen har också presenterat planer på att skicka asylsökande till Rwanda, men dessa stoppades tidigare i sommar av en brittisk domstol med hänvisning till brister i Rwandas asylsystem.

Mer än 100 000 migranter har korsat kanalen i mindre båtar sedan den brittiska regeringen 2018 började föra statistik över de människor som den vägen kom till Storbritannien.

Färden har flera gånger visat sig förenad med livsfara och många människor har drunknat, bland annat i samband med att deras farkoster kapsejsat, de senaste åren.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!