Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin möttes i Ryssland för att diskutera spannmålsavtalet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin möttes i Ryssland för att diskutera spannmålsavtalet. - Foto: Sergei Guneyev/AP/TT

Inget spannmålsavtal: Ukraina manas "mjukna"

Något förnyat spannmålsavtal presenterades inte efter måndagens möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Putin hävdar dock att Ryssland är redo att åter ingå ett avtal – men endast om han får igenom krav på lyfta restriktioner.


Enligt Erdogan har Ankara tillsammans med FN förberett "nya förslag" för att återuppta avtalet. Den turkiske presidenten förklarade också att den ukrainska inställningen till ett spannmålsavtal måste "mjukna", rapporterar CNN.

Beskeden lämnades på en gemensam presskonferens som hölls av de båda ledarna efter det att mötet, som hölls i den ryska semesterorten Sotji, avslutats på måndagseftermiddagen.

Mötet har varit ett försök att återuppliva spannmålsavtalet med Ryssland.

Fortsatt Afrika-flirt

Putin hävdade att när restriktioner mot landets export lyfts är Ryssland redo att återupprätta spannmålsavtalet.

— Vi kommer att vara redo att överväga möjligheten att återupprätta spannmålsavtalet … och vi kommer göra det så snart som alla överenskommelser om att lyfta restriktioner mot rysk jordbruksexport fullständigt har införts, sade den ryske presidenten.

Sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina i februari 2022, och väst därefter vänt Ryssland ryggen, har landet alltmer uppvaktat nationer på den afrikanska kontinenten för att få stöd.

Även under måndagens presskonferens riktade Putin sig specifikt mot Afrika.

— Vi är nära att sluta avtal med sex afrikanska stater, där vi avser att leverera livsmedel gratis och även utföra leverans och logistik gratis, sade Putin och tillade att leveranserna kommer inledas inom ett par veckor.

Det var mot bakgrund Putins plan om avtal med afrikanska länder som Erdogan uppmanade Ukraina att "mjukna".

Första fysiska mötet sedan oktober

Det var första gången sedan i oktober i fjol som Erdogan och Putin träffades ansikte mot ansikte.

För sju veckor sedan drog sig Ryssland ur spannmålsavtalet som Turkiet förhandlat fram tillsammans med FN. Sedan dess har Ryssland kontinuerligt utfört attacker specifikt riktade mot ukrainska spannmålslager.

Separata avtal med Ryssland och Ukraina slöts i juli 2022, och gjorde det bland annat möjligt för Ukraina att exportera spannmål från tre hamnar vid Svarta havet.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktiga parter i avtalet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!