Värmepump installerad i ett hus i Frankfurt. På fredag trädde en ny omstridd uppvärmningslag i kraft i Tyskland.
Värmepump installerad i ett hus i Frankfurt. På fredag trädde en ny omstridd uppvärmningslag i kraft i Tyskland. - Foto: Michael Probst AP/TT

Tyskland godkänner omstridd värmelag

Den tyska förbundsdagen har antagit en omdebatterad lag som förbjuder ny installation av olje- och gasuppvärmningssystem från och med nästa år, rapporterar tyska medier.


Förslaget har sedan det presenterades i våras av regeringspartiet De gröna, med närings- och klimatminister Robert Habeck i spetsen, kritiserats hårt.

Det andra regeringspartiet, liberala FDP, har hört till de främsta kritikerna. Partiet har likställt åtgärden med en "atombomb" för Tyskland och har utmålat den som en orimlig börda som kommer att drabba fattiga hushåll.

Habeck hävdar i sin tur att den är nödvändig för att Tyskland ska uppnå sina klimatmål och bli koldioxidneutrala år 2045.

Ungefär hälften av Tysklands 41 miljoner hushåll använder för närvarande naturgasuppvärmning och nästan en fjärdedel använder eldningsolja.

Förbundsdagen i Berlin antog lagen med 399 parlamentsledamöter röstandes för, medan 275 röstade emot och fem avstod från att rösta.

Beskedet innebär att nyinstallerade värmesystem ska kunna drivas med minst 65 procent förnybar energi från 1 januari 2024. Det finns inga krav på att befintliga värmesystem omedelbart behöver bytas ut. Vedvärmare är fortfarande tillåtna.

Staten ska kunna stå för 30 till 70 procent av kostnaderna genom finansiering, enligt lagen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!