Efter dödsskjutningen den 26 augusti är Christiania åter i fokus. 'Det har alltid varit kris. Det är inget nytt i det här, vi är vana vid att det är så här', säger talespersonen Hulda Mader.
Efter dödsskjutningen den 26 augusti är Christiania åter i fokus. 'Det har alltid varit kris. Det är inget nytt i det här, vi är vana vid att det är så här', säger talespersonen Hulda Mader. - Foto: Johan Nilsson/TT

Christiania stöps om: "Vi är vana vid kris"

Håller det gamla Christiania på att gå upp i rök? Langargatan Pusher Street har utvecklats till en varböld som christianiterna undviker. Samtidigt pressar danska staten på för att flera hundra nya invånare ska få flytta in i nybyggda hyreshus.


Fakta: Christianias historia

I slutet av 1960-talet började den danska försvarsmakten utrymma det som kallades Bådsmandsstræde kaserne i Christianshavn i Köpenhamn.

Husockupanter med drömmar om att bygga ett alternativt samhälle flyttade in och den 26 september 1971 utropades "fristaden Christiania".

1989 stiftades en särskild lag för Christiania av danska Folketinget. De som bodde där fick kollektiv brukarrätt och rätt till viss självförvaltning. Avtalet sades 2004 upp till den 1 januari 2006.

2005–2007 förhandlade Christiania och staten om områdets framtid men nådde inte någon uppgörelse.

Högsta domstolen slog 2011 fast att staten äger och har oinskränkt makt över området.

Sedan 2012 ägs stora delar av området Fonden Fristaden Christiania, som köpte loss det för 76,2 miljoner danska kronor. Invånarna betalar hyra för sitt boende.

Nu förhandlar Christiania med staten om byggandet av allmännyttiga bostäder på 15 000 kvadratmeter. Om christianiterna säger nej förlorar de möjligheten till statliga lånegarantier. Säger de ja får Christiania köpa en större del av marken till ett förmånligt pris.

Källa: Ritzau och Politiken

— Nu får vi acceptera att dela med oss av vår lilla idyll, säger infödde christianiten Carl Oskar Strange.

På ytan är allt sig likt: Ett myller av vildvuxen arkitektur i alla tänkbara färger, en bilfri stadsdel med ett rikt utbud av kaféer, restauranger och lokalt hantverk.

Men Carl Oskar Stranges son, som föddes 2020, hör nog till den sista generationen som får växa upp i det ”gamla Christiania”, tror han.

Hans svenska mamma flyttade som 18-åring in i fristaden mitt i Köpenhamn, som ensidigt hade utropat ett självstyre. Nu är den under förvandling.

— Om tio år kommer det att vara helt annorlunda. Om vi säger att det är till 20 procent normaliserat nu, så kommer det att vara det till 60–70 procent om tio år, säger Carl Oskar Strange.

Carl Oskar Stranges svenska mamma flyttade till Christiania som 18-åring. Själv är han infödd christianit, utbildad glasmästare och delägare i Christiania Bryghus där man brygger öl smaksatt med hampa.

"Socialt experiment"

Fristaden föddes 1971 när husockupanter slog sig ner i byggnader som försvarsmakten lämnat. Det första stora klivet mot normalisering togs när ägandet av mark och byggnader reglerades och ett avtal upprättades med den danska staten 2012.

Nu väntar nästa: Förhandlingar pågår om att bygga allmännyttiga bostäder på totalt 15 000 kvadratmeter för 300 nya invånare på Christiania, där det i dag bor cirka 1 000 människor.

Det blir ett socialt experiment när Christianiaborna själva inte längre kan bestämma vem som ska få flytta in, konstaterar Carl Oskar Strange.

— Nu tror jag att det kommer att komma in många fler vanliga människor, snobbiga curlingbarn som kanske inte vill vara så aktiva på vårt lilla ställe.

"Inte superbegeistrade"

Hulda Mader, talesperson för Christiania, beskriver en känsla av att ha blivit lurad. Avtalet med staten från 2012 innehöll visserligen en paragraf om bygge av 15 000 kvadratmeter ny bostadsyta, men christianiterna tolkade bara detta som en möjlighet att bygga nytt i framtiden, inte att det skulle bli ett tvång.

Under hot om uteblivna statliga lånegarantier har christianiterna tvingats till förhandlingsbordet.

— Folk är inte superbegeistrade. Vi försöker tona ned det och göra det mer christianitiskt, säger Hulda Mader.

Hulda Mader, talesperson för Christiania.

Hon visar oss runt i en stadsdel där turister från när och fjärran dominerar gatubilden. Här, på ett av Köpenhamns mest populära turistmål, tar medelålders par selfies framför graffitimålningarna, danska skolklasser är på studiebesök med sina lärare och pensionärer guidas runt i grupp av christianiter.

Hulda Mader, som bott här sedan 1984, vill gärna likna Christiania vid en landsbygdsby mitt i storstan, där alla känner sina grannar utan och innan. Men den 100 meter långa gatstumpen Pusher Street gör att liknelsen haltar.

Skräddarsydda lagskärpningar

När vi kommer fram till Pusher Street där haschkommersen pågår tar hon en lång omväg och varnar oss för att gå in, särskilt med synliga kameror.

— De bryr sig inte om Christiania, de vet ingenting om Christiania och de är bara här för att tjäna pengar, säger hon om de svartklädda langarna.

Rundvisning med skolungdomar pågår vid ingången till Pusher Street.

Om man bara undviker Pusher Street är Christiania tryggt, försäkrar hon. Men på langarnas gata har tre människor mördats bara under de senaste två åren – senast en gängledare den 26 augusti. Då träffades också fyra andra, som råkade vara där, i skottlossningen.

Den danska regeringen svarade med löfte om nya lagskärpningar, skräddarsydda för att strypa haschefterfrågan på Pusher Street: Den som ertappas med haschinnehav inne på Christiania ska riskera höga böter vid första gripandet — och andra gången blir det fängelse.

Moment 22

Christiania kräver samfällt att Pusher Street ska stängas för gott, men frågan är hur det ska gå till.

Vid ingången till Pusher Street står en nerklottrad container, som använts för att försöka spärra av den 100 meter långa langargatan.

Polisen säger att de gärna vill göra det tillsammans med oss, men vi har inte lust att ta på oss polisuppgifter. Så länge det är de här kriminella på Pusher Street så vågar vi inte gå dit och göra något. Och då säger polisen att så länge inte vi gör något så kommer inte de heller att göra det. Det är ett moment 22.

TT: Är det här Christianias värsta kris någonsin?

— Det har alltid varit kris. Det är inget nytt i det här, vi är vana vid att det är så här, säger Hulda Mader.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!