Heta potatisar i Chabarovsk

Energi och östutvidgning var heta potatisar när Ryssland och EU träffades.


Energifrågorna och utvidgningen österut väckte debatt när Ryssland och EU höll toppmöte i östra Sibirien på fredagen.

EU vill gärna ha garantier för att det inte ska bli några framtida avbrott i gasleveranserna från Ryssland, som fallet blev i vintras under den senaste rysk-ukrainska gaskonflikten.

Men några sådana löften kan inte ges, hävdar Ryssland som i huvudsak skyllt och skyller krisen på Ukrainas oförmåga att betala sina gasskulder i tid.

– Ryssland kan inte och kommer inte att ge några löften. Varför det? Det finns inga problem från vår sida. Vi har inga problem alls med gasen, eller uppfyllandet av våra förpliktelser. Låt dem som måste betala för gasen stå för löftena, sa president Dmitrij Medvedev på presskonferensen efter fredagens toppmöte.

Enligt Medvedev kan Ryssland och EU gemensamt "hjälpa Ukraina få ihop de pengar som behövs".

– Vi tvivlar på Ukrainas förmåga att betala, sade presidenten, som tagit emot EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och ordförandelandet Tjeckiens president Vaclav Klaus i Chabarovsk i östligaste Ryssland.

En annan aktuell fråga som behandlades var EU:s nya Östliga partnerskap som innebär stärkta relationer till de forna sovjetrepublikerna Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Ryssland har flera gånger uttryckt farhågor över syftet med samarbetet.

– Vi vill inte att det Östliga partnerskapet förvandlas till ett partnerskap mot Ryssland, sade Medvedev.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!