Migranter som tar sig till den italienska ön Lampedusa får bara stanna där i ett dygn innan de måste vidare till fastlandet, där de kan söka asyl. Arkivbild.
Migranter som tar sig till den italienska ön Lampedusa får bara stanna där i ett dygn innan de måste vidare till fastlandet, där de kan söka asyl. Arkivbild. - Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT

Italienska kommuner larmar: Kaotiskt läge

En skriande brist på lokaler och myndigheter som inte vet hur många migranter de förväntas ta emot. I Italien larmar kommunerna om ett allt svårare läge i spåren av de tusentals migranter som fortsätter att komma till Lampedusa. Läget är kaotiskt, säger Matteo Biffoni, borgmästare i staden Prato i Toscana.


Fakta: Ökande migration till Italien

Trycket på Italien i allmänhet och Lampedusa i synnerhet är nu jämförbart med rekordåret 2016. Då tog landet emot 181 400 migranter, enligt statistik från FN.

Den stora ökningen av migranter avspeglas även i antalet asylsökande. 130 000 personer har hittills i år begärt asyl i Italien, vilket är 35 000 fler än samma period 2022 och den högsta siffran sedan 2018.

Under den gångna veckan kom nästan 7 000 människor till Lampedusa inom loppet av 24 timmar.

Hundratals migranter som varje dag bussas från Lampedusa till städer runt om i Italien – utan att de lokala myndigheterna på förhand vet hur många personer de förväntas ta emot.

Containrar och tält som sätts upp i industriområden, ofta nattetid för att inte väcka uppmärksamhet, i brist på lokaler.

Samtidigt gror missnöjet bland lokalinvånarna i många italienska städer, som allt mer ifrågasätter myndigheternas hantering av migrantmottagandet.

Från de italienska kommunerna riktas allt hårdare kritik mot landets regering, som anklagas för att inte ha någon plan för hur mottagandet av migranterna ska se ut efter att de slussats vidare från den första anhalten på Lampedusa.

Under en enda dag förra veckan anlände 6 800 människor, fler än öns invånare, till Lampedusa.

"Saknas organiserat mottagande"

Enligt Matteo Biffoni, borgmästare för socialdemokratiska PD i staden Prato i Toscana, tillika migrantansvarig för Anci, intresseorganisationen för landets kommuner, är läget alltmer ohållbart.

— Det största problemet är den totala avsaknaden av ett organiserat mottagande från statligt håll – samtidigt som ett stort antal migranter fortsätter att komma till Italien. Det leder till att kommunerna befinner sig i ett kaotiskt läge, säger han till TT.

Ett stort problem är bristen på framförhållning. Framförallt då kommunerna inte på förhand vet hur många migranter man förväntas ta emot, enligt Biffoni.

— Vi vet aldrig hur många som är på väg från Lampedusa. Ibland kan det handla om tusen – ibland om 500. Det gör att det är enormt svårt för kommunerna att planera mottagandet, säger han.

Bristen på lokaler är ytterligare ett problem. Matteo Biffoni nämner läget i sin hemstad Prato.

— Då alla lokaler är upptagna försöker vi hitta alternativa lösningar. I Prato omvandlar vi nu en del av en mottagning för drog- och alkoholberoende till ett mottagningscenter för migranterna, säger han.

— Men det är väldigt slitsamt att alltid planera från dag till dag.

EU:kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni besökte den 17 september Lampedusa.

Kritiken mot regeringen växer

Nära 129 000 migranter hade i mitten av september kommit till Italien – vilket är nästan dubbelt så många som vid samma tidpunkt i fjol, enligt statistik från civildepartementet i Rom.

I spåren av migrantströmmen växer också kritiken mot Italiens högerregering, såväl inom den egna partigruppen som hos oppositionen.

Regeringspartierna lovade inför parlamentsvalet 2022 bland annat att stoppa flyktingsmugglarna från att lämna länder som Tunisien och Libyen.

Enligt Matteo Biffoni har regeringen misslyckats i sin hantering av situationen.

— Nu befinner vi oss i det här extremt allvarliga läget. Och att de fortsätter att försöka banka in sitt budskap om stängda hamnar löser knappast problemen, säger han.

"Ovärdigt alternativ"

I juni deklarerade Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi att migranter som kommer till Italien inte ska inhysas i tältstäder – så kallade "Tendopoli" – i väntan på asylbesked.

Även Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi besökte Lampedusa den 17 september.

Men görs inget för att lösa det alltmer akuta läget kan det vara det enda återstående alternativet, enligt Matteo Biffoni.

— Tältstäder vore den mest extrema lösningen, men fortsätter det så här går det nog inte att undvika. Men det är inte ett värdigt alternativ, säger han.

Antalet ankomna migranter till Italien via Medelhavet, 1 januari–17 september 2023.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!