Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Arkivbild.
Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Arkivbild. - Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Meloni medger misslyckande i migrationsfrågan

Ett år efter valet som resulterade i att hon blev Italiens premiärminister tillstår Giorgia Meloni att hon hade hoppats göra "bättre" ifrån sig för att få kontroll över migrationssituationen.


Fakta: Giorgia Meloni

Giorgia Meloni föddes den 15 januari 1977 i Rom. Hon växte upp i arbetarstadsdelen Garbatella med sin mamma, sedan pappan lämnat dem.

Som 19-åring kampanjade hon för Nationella alliansen, där hon i fransk tv uttryckte sitt stöd för landets tidigare diktator, fascismens grundare Benito Mussolini, en åsikt som hon tonade ned när hon tog sig in i parlamentet 2006.

Som 31-åring skrev hon politisk historia som den yngsta ministern i efterkrigs-Italien, när hon blev utsedd till ungdomsminister i Berlusconiregeringen.

Hon är en av medgrundarna till det högernationalistiska partiet Italiens bröder, som grundades 2012.

Den 22 oktober 2022 svor hon ämbetseden och blev Italiens första kvinnliga premiärminister.

Källa: AFP

— Det är klart att vi hoppades göra bättre när det gäller migrationen, vi arbetade så hårt, sade Meloni i en intervju som sändes på lördagskvällen i italiensk tv för att markera ettårsdagen.

— Resultaten är inte vad vi hoppades. Det är verkligen ett mycket komplext problem, men jag är säker på att vi kommer till botten med det, fortsatte hon.

Lampedusa hårt pressat

I parlamentsvalet i september 2022 gick Melonis högernationalistiska parti Italiens bröder starkt framåt och fick 26 procent av rösterna. Partiets vallöften handlade till stor del om att minska massmigrationen till Italien.

I stället har antalet människor som anländer med båtar från norra Afrika ökat. Hittills i år har det italienska inrikesdepartementet registrerat 130 000 personer – att jämföra med 70 000 vid samma tidpunkt förra året.

Tidigare i september kom under tre dagar 8 500 människor till den lilla italienska ön Lampedusa, vilket fick Meloni att kräva att EU skulle göra mer för att dämpa trycket.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hörsammade kravet och besökte förra söndagen Lampedusa. EU-chefen uppmanade då andra medlemsländer att ta en del av ansvaret.

— Oreglerad immigration är en europeisk utmaning som behöver ett europeiskt svar, sade von der Leyen och presenterade en plan i tio punkter.

Depositionsavgift eller interneringscenter

I den ingår bland annat förstärkning till EU:s asylbyrå (EUAA) och till gränsorganet Frontex, bättre kontrollrutiner av ankommande och stöd för att sända asylsökande vidare till andra EU-länder. EU:s plan att dela på bördan har dock mött motstånd från flera medlemsländer.

Meloni vill se hårdare insatser och kräver bland annat en marinblockad för att hindra flyktingsmugglarnas båtar från att lämna hamn.

Tidigare i veckan framkom det också att migranter som väntar på besked om asyl ska betala en depositionsavgift på 5 000 euro (knappt 60 000 kronor). Betalas inte summan placeras den asylsökande på ett interneringscenter.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!