Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman håller tal om invandring på tankesmedjan AEI i Washington.
Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman håller tal om invandring på tankesmedjan AEI i Washington. - Foto: Kevin Wolf/AP/TT

Storbritannien: Invandring är ett hot mot väst

Okontrollerad invandring är ett existentiellt hot mot väst, anser Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman och pekar på Malmö som ett exempel. Talet hyllas till höger, men får skarp kritik från människorättshåll – inte minst för synen på asylrätt för hbtq-personer.


Fakta: Suella Braverman

Suella Braverman (född 1980) är Storbritanniens inrikesminister sedan september 2022 – först en månad under dåvarande premiärministern Liz Truss och därefter under efterträdaren Rishi Sunak.

Hon är utbildad advokat, valdes in i parlamentet 2015 och kampanjade för brittiskt utträde ur EU inför brexitomröstningen 2016.

Braverman föddes i London av föräldrar med indiskt ursprung som invandrat från Mauritius respektive Kenya på 1960-talet. Modern Uma Fernandes kandiderade till parlamentet i början av 2000-talet.

Suella Braverman tog till orda hos tankesmedjan AEI – American Enterprise Institute – i Washington i tisdags kväll. Läget i Sverige användes som ett av hennes varnande exempel.

— Okontrollerad invandring, otillräcklig integration och en missriktad doktrin om multikulturalism har blivit en giftig kombination för Europa de senaste decennierna. Vi lever med konsekvenserna av det här misslyckandet i dag: det syns på gatorna i städer över hela Europa, från Malmö till Paris, Bryssel och Leicester, sade Braverman bland annat.

Talet var rejält omskrivet redan på förhand i Storbritannien, där många analytiker ser det som rena valtalet inför en eventuell kommande ledarstrid i Konservativa partiet.

Tuffare krav

I talet målar Braverman upp illegal invandring som en "existentiell utmaning för politiska och kulturella institutioner i väst". Hon manar till förändring av FN:s flyktingkonvention och anser att tuffare krav behövs för asylskäl.

— Vi kommer inte kunna hålla ihop ett asylsystem om det i praktiken räcker med att vara gay eller kvinna eller rädd för diskriminering i hemlandet för att kvalificera sig för skydd, sade inrikesministern.

Just det sistnämnda har snabbt fått hård kritik från människorättsgrupper.

"Flyktingkonventionen är en hörnsten i det internationella rättssystemet och vi måste kalla den här attacken för vad den är: en uppvisning i cynism och främlingsfientlighet", säger Sacha Deshmukh från Amnesty International enligt BBC.

Orolig Elton

Även gamle popstjärnan Elton John är oroad.

"Att avfärda de riktigt stora faror som hbtq-grupper står inför riskerar att ytterligare rättfärdiga hat och våld mot dem", skriver han i ett uttalande på Instagram, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men Braverman får också stöd, framför allt från andra delar av den högerflygel inom Konservativa partiet som hon själv tillhör.

"Som alltid träffar Suella Braverman mitt i prick. Och den brittiska allmänheten är med henne i den här och många andra frågor", skriver exempelvis parlamentskollegan Scott Benton på X, tidigare Twitter.

TT
/
/
/
/
EU
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!