En kvinna lämnar ett registreringscenter för asylsökande i Berlin. På flera håll i landet vittnar nu migrationscenter om överfulla asylboenden där sängplatserna har tagit slut. Arkivbild.
En kvinna lämnar ett registreringscenter för asylsökande i Berlin. På flera håll i landet vittnar nu migrationscenter om överfulla asylboenden där sängplatserna har tagit slut. Arkivbild. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Inga platser kvar på asylboenden i Tyskland

Tyska asylboenden är fullbelagda efter att rekordmånga personer har ansökt om asyl i landet. På bara årets första åtta månader har det hittills kommit nästan lika många asylsökande som under hela förra året.


På flera håll i Tyskland larmar nu asylboenden om att sängplatserna håller på att ta slut. I Berlin ska man öppna upp sängplatser i en hangar på den numera nedlagda flygplatsen Tempelhof för att husera asylsökande.

Mellan januari och augusti i år ansökte 220 000 personer om asyl i Tyskland. De allra flesta kommer från Syrien, Afghanistan, Turkiet och Moldavien. Det kan jämföras med under helåret 2022 då 240 000 personer ansökte om asyl.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Tyskland dessutom tagit emot över 1 miljon ukrainare till landet.

Som en konsekvens av de fullbelagda asylboendena börjar nu Tyskland försöka förhindra att fler personer tar sig till landet. Under onsdagen sa Tysklands inrikesminister att landet skulle utöka gränskontrollerna längs "smuggelvägarna" tillsammans med Polen och Tjeckien.

Tyskland har tagit emot fler asylsökande än de flesta andra europeiska länder.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!