Poliser bär bort däck efter en demonstration i Haitis huvudstad Port-au-Prince mot bristen på säkerhet. Bilden är tagen 14 augusti.
Poliser bär bort däck efter en demonstration i Haitis huvudstad Port-au-Prince mot bristen på säkerhet. Bilden är tagen 14 augusti. - Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

FN ska rösta om Haiti-styrka

FN:s säkerhetsråd ska på måndag rösta om en resolution som skulle ge klartecken till den internationella styrka som ska bistå vålds- och krisdrabbade Haiti så att landet kan hålla de val man skjutit upp under lång tid.


Enligt ett utkast till en resolution från USA som AP tagit del av välkomnas Kenyas erbjudande om att leda styrkan. Det framgår också att det inte kommer att röra sig om en FN-styrka. Den skulle i stället finansieras genom frivilliga bidrag.

Förutom Kenya har även Jamaica, Bahamas, Antigua och Barbuda lovat att man ska bidra till insatsen.

Kriminella gäng härjar i stora områden i och omkring Haitis huvudstad Port-au-Prince. Upp till 80 procent av huvudstaden bedöms vara kontrollerade av gängen, enligt AP.

Mellan april och juni har 1 860 personer rapporterats dödade, skadade eller kidnappade. Det är en ökning med 14 procent jämfört med under årets tre första månader, enligt den senaste statistiken från FN.

Att slå ned gängen är en övermäktig uppgift för den underfinansierade och underbemannade Haitipolisen som består av omkring 10 000 poliser.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!