Den avsatte talmannen för USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, har redan gjort klart att han inte ställer upp igen. Kaos hotar kongressens arbete.
Den avsatte talmannen för USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, har redan gjort klart att han inte ställer upp igen. Kaos hotar kongressens arbete. - Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Kaos i kongressen – Biden vädjar om lösning

Arbetet i USA:s kongress riskerar att lamslås efter att representanthusets talman Kevin McCarthy avsatts i en historisk omröstning. President Biden vädjar om en snar lösning. En budgetnedstängning rycker närmare och stödet till Ukraina är i fara.


"Presidenten hoppas att representanthuset snabbt väljer en ny talman", kommenterar Vita husets presstalesperson Karine Jean-Pierre efter omröstningen i representanthuset.

Hon tillade att det inte finns tid att vänta, med tanke på de många utmaningar landet har och som kräver snar handling.

Men hur lång tid det kan ta att välja en ny talman är oklart, det kan ta veckor. Det finns ingen given kandidat och det tog 15 omröstningar att välja den nu avsatte McCarthy för nio månader sedan.

Den republikanske talmannen i representanthuset, Kevin McCarthy, tvingades bort från sin post med siffrorna 216 för och 210 emot. Det var en av McCarthys partikamrater, den ultrakonservative ledamoten Matt Gaetz, som tog initiativet till omröstningen. Sju andra republikaner röstade med honom och alla närvarande demokrater.

Vill inte

McCarthy kommer inte att försöka bli vald igen.

"Jag kommer inte att ställa upp igen till posten som talman för representanthuset. Jag må ha förlorat en omröstning i dag men jag slogs för det jag tror på och jag tror på USA", skriver McCarthy på X, tidigare Twitter.

På en pressträff några timmar efter omröstningen var han mycket kritisk, inte bara mot Demokraterna utan också mot de åtta av hans egna partikamrater som fällde honom.

— De är inte konservativa, de är bara arga och kaotiska, hävdar McCarthy, citerad i flera amerikanska medier, och beskriver de åttas agerande som ett "institutionellt problem".

Det är första gången i USA:s historia som representanthuset avsätter sin talman och posten står vakant.

Republikanen Patrick McHenry från North Carolina har utsetts till temporär talman. Men som tillförordnad talman har han inte samma befogenheter som McCarthy hade och kan till exempel inte lägga fram lagförslag. En av de republikanska kongressledamöterna, Jim Jordan, uppger att partiet kommer att mötas på onsdag nästa vecka för att nominera en ny talman.

Bakom kritiken mot McCarthy ligger en högerfalang inom Republikanerna, med Floridarepublikanen Gaetz i spetsen. Dessa har bland annat retat sig på att McCarthy bidragit till att det så kallade skuldtaket i USA höjts. Falangen vill se en stram statsbudget med rejäla nedskärningar och indraget Ukrainastöd.

I helgen kom man överens om en kortsiktig lösning, att låta kostnaderna löpa i 45 dagar för att ge mer tid för förhandlingar. Det blev droppen för Gaetz.

"Total katastrof"

Men slitningarna i Republikanerna framstår ännu tydligare efter omröstningen, där alltså bara en bråkdel av dem röstade för att avsätta McCarthy.

— Det här är en total katastrof, sade Debbie Lesko, republikansk ledamot från Arizona, efter det att McCarthy hade förlorat omröstningen.

Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, Hakeem Jeffries, skrev i ett brev till sina partikollegor innan omröstningen att partiet inte skulle rösta för att rädda McCarthy.

"Nu är det upp till de republikanska kongressledamöterna att få slut på det republikanska inbördeskriget i representanthuset", skrev Jeffries i brevet enligt AP.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!