John Kirby varnar för att ammunition och andra militära medel kan ta slut inom 'ett par månader'.
John Kirby varnar för att ammunition och andra militära medel kan ta slut inom 'ett par månader'. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Kaos i Washington riskerar slå mot Ukraina

USA:s president Joe Biden försäkrar allierade i Europa och Nato om att stödet till krigshärjade Ukraina står fast, trots politiskt kaos i kongressen i Washington. Men bara timmar senare förvärrades läget och stödet kan hänga löst. Tiden är inte vår vän, säger säkerhetsrepresentanten John Kirby.


President Biden hade på tisdagen kallat ledarna för Storbritannien, Kanada, Tyskland, Italien, Japan, Polen, Rumänien samt EU:s och Natos chefer plus Frankrikes utrikesminister till ett samtal via telefon.

Biden ville understryka att USA:s omfattande stöd till det krigshärjade Ukraina ska fortsätta, trots att det lyfts ut ur den tillfälliga budgetuppgörelse som klubbades av USA-kongressens båda kamrar i helgen.

"President Biden bekräftade på nytt USA:s åtagande att stödja Ukraina så länge det krävs", uppgav Vita huset efter mötet.

Vill se indraget stöd

De tvistande politikerna i kongressen har haft svårt att enas om en statsbudget för USA. I helgen kom man överens om en kortsiktig lösning, att låta kostnaderna löpa i 45 dagar för att ge mer tid för förhandlingar.

Men möjligheten att få kongressen att snabbt godkänna ett nytt stödpaket försvårades på tisdagskvällen, då republikanen Kevin McCarthy petades som talman i representanthuset.

Förtroendeomröstningen initierades av den falang inom Republikanerna som vill se en stram statsbudget med rejäla nedskärningar och indraget Ukrainastöd.

Ammunitionen kan ta slut

McCarthys eventuella efterträdare, om och när representanthuset lyckats enas om en sådan, kommer förmodligen att vara under ännu mer press för att undvika ytterligare stöd för Ukraina, enligt en analys av Goldman Sachs.

John Kirby, representant för Bidens nationella säkerhetsråd, varnade tidigare på tisdagen att om nytt stöd till Ukraina inte godkänns kommer befintliga militära medel bara räcka i ett par månader.

— Tiden är inte vår vän, sade Kirby till en grupp reportrar, enligt AFP.

Ett avbrott i finansieringen skulle inte bara få direkt konsekvenser på slagfältet, utan också få "få Putin att tro att han kan vänta ut oss", tillade Kirby.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!