Henry Cuellar, här i vit skjorta i sällskap med president Joe Biden. Arkivbild.
Henry Cuellar, här i vit skjorta i sällskap med president Joe Biden. Arkivbild. - Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Kongressman nytt offer i Washingtons våldsvåg

Antalet våldsbrott rusar i USA:s huvudstad. Ett av de senaste offren är kongressledamoten Henry Cuellar, som i veckan rånades under vapenhot i Washington DC.


Fakta: USA:s huvudstad

Huvudstadsområdet i USA är ovanligt på så sätt att det inte ingår i någon delstat. Det formella namnet på regionen är District of Columbia, och det utgör landets enda federala distrikt.

Staden skapades när kongressen sommaren 1790 beslöt att det nya landet skulle ha en huvudort vid Potomacfloden. Delstaterna Maryland och Virginia donerade mark som bildade en kvadrat, 10 gånger 10 miles stor.

Året efter döptes staden efter George Washington, landets dåvarande och förste president. Distriktets namn Columbia är feminin form av Columbus, italienaren som setts som Amerikas upptäckare.

Långt in på 1800-talets andra halva var Washington fortfarande litet och fattigt, vilket fick kongressen att fundera på att flytta huvudstaden västerut. Så blev det dock inte, när statsapparaten växte kulminerade stadens befolkning kring 800 000 på 1950-talet.

Numera har Washington cirka 650 000 invånare.

Stadsdelen Navy Yard ligger bara en kilometer från Kapitolium. Det var där Texasdemokraten Cuellar skulle parkera sin bil vid 21.30-tiden i måndags. Då dök tre beväpnade män upp, hotade politikern och stal hans bil.

"Som tur är skadades han inte" skriver stabschefen Jacob Hochberg i en kommuniké till amerikanska medier. Bilen har hittats, men inga misstänkta har hittats.

Nästan ett mord per dag

Fallet väcker uppmärksamhet eftersom det rör en så högt uppsatt politiker. Men det är bara ett i mängden i ett Washington där i princip alla grova våldsbrott ökar kraftigt. Antalet rån har gått upp 63 procent från 2022 till i år. Sexualbrotten har stigit 16 procent, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Antalet mord i år är över 200 – nästan ett om dagen. Det innebär en ökning om 28 procent.

Så höga har siffrorna inte varit på ungefär 20 år. De är fortfarande inte i närheten av crack-epidemins blodiga 80- och 90-tal, då Washington kallades USA:s mordhuvudstad. Men det som förbryllar nu är att metoderna som verkar fungera i andra storstäder i landet uppenbarligen inte biter i DC.

Speciella omständigheter

I New York, Chicago, Philadelphia med flera rapporteras framgångar med bland annat riktade insatser mot illegala skjutvapen och de kvarter där våldsbrottsligheten är som intensivast.

Enligt The Washington Post finns flera speciella omständigheter i huvudstaden. Dels är det oklarare maktförhållanden, eftersom stadens polis arbetar parallellt med federala myndigheter just där. Dels har återhämtningen efter pandemin varit långsammare, vilket spätt på känslor av ödslighet och laglöshet i delar av staden.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!