Efter drönarattacken på en militärakademi i Homs i Syrien svarade den syriska armén med att skjuta artilleri mot områden som hålls av rebeller i Idlib-området i nordöstra Syrien (bilden).
Efter drönarattacken på en militärakademi i Homs i Syrien svarade den syriska armén med att skjuta artilleri mot områden som hålls av rebeller i Idlib-området i nordöstra Syrien (bilden). - Foto: Syriens vita hjälmar via AP/TT

Minister: Minst 80 döda i attack i Syrien

Minst 80 personer har dödats i en drönarattack mot en militärakademi i staden Homs i Syrien, uppger landets hälsominister Hassan al-Ghabash. Den syriska militären svarade med att beskjuta byar som hålls av rebeller i nordöstra delen av landet.


Attacken i Homs skedde under en examensceremoni för unga officerare på torsdagen. Bland de döda finns militär personal och civila, inklusive minst sex barn. Ytterligare 240 personer uppges vara skadade.

Antalet döda befaras stiga eftersom tillståndet för många av de skadade är allvarligt, säger al-Ghabash.

Syriens militär anklagar rebeller för att “med stöd av kända internationella styrkor” ha genomfört attacken. Delar av området som militären började beskjuta efter attacken hålls av rebellgruppen Hayat Tahrir al-Sham, som styrs al-Qaidas tidigare syriska gren. Enligt uppgift från Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) dödades minst åtta människor.

Uppgifterna om antalet döda vid attacken i Homs har varierat under dagen. SOHR uppger att över 100 personer har fått sätta livet till.

Enligt SOHR var Syriens försvarsminister på plats under ceremonin, men lämnade militärakademin bara några minuter före attacken.

FN oroas

FN:s sändebud för Syrien, norrmannen Geir Pedersen, säger i ett uttalande att han är djupt oroad över det ökade våldet i Syrien. Han syftar också på de turkiska flyganfallen mot kurdiska områden i nordöstra Syrien.

"Jag uppmanar alla sidor till att hålla igen. De fruktansvärda bilder vi ser nu gör det extra tydligt att nedtrappning måste till med mål att uppnå vapenvila i landet", säger Pedersen i uttalandet.

Halv miljon döda

Konflikten i Syrien har sedan inledningen 2011 krävt över en halv miljon människors liv och lett till att miljoner flytt landet. Det började med protester mot regimen som brutalt slogs ned och har sedan utvecklats och förvärrats till en svåröverskådlig och invecklad konflikt där utländska styrkor, miliser och jihadister också har deltagit och deltar.

"Det som sker visar än tydligare att det inte är inte hållbart med det nuvarande status quo i Syrien, i brist på en klar politisk väg framåt. Jag fruktar att vi kommer att se en läget förvärras ytterligare, också säkerhetsläget" säger FN-sändebudet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!