USA:s president Joe Biden fördömer Hamas attack på Israel.
USA:s president Joe Biden fördömer Hamas attack på Israel. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Biden stöttar Israel och varnar dess fiender

USA kommer alltid att stödja Israel och Israel har all rätt att försvara sig. Det är president Joe Bidens första kommentarer till Hamas attack på Israel.


— Oskyldiga människor har dödats och skadats. Hela familjer har tagits som gisslan av Hamas, säger Biden i Vita huset, med utrikesminister Anthony Blinken intill.

Biden framhöll att han talat med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försäkrat honom om att USA står på Israels sida.

— Det finns aldrig något som rättfärdigar terroristattacker, säger Biden och varnar fiender till Israel att försöka utnyttja situationen.

En talesman för Hamas har uppgett för BBC att Hamas haft stöd för sin attack på Israel av Iran och att även andra, icke namngivna länder har gett Hamas sitt stöd. En rådgivare till Irans andlige och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei har också, enligt BBC, sagt att Iran stödjer attacken.

En källa i Vita huset säger, enligt nyhetsbyrån AFP, att det är för tidigt att säga om Iran var direkt inblandat i attacken. Men det råder inga tvivel om, enligt källan, att Iran och andra parter skickar vapen, pengar och utrustning till Hamas.

Den amerikanske utrikesministern Blinken har talat med både palestiniernas president, Fatah-ledaren Mahmoud Abbas och Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry.

Enligt en talesperson för Blinken uppmanade han Egypten att göra allt man kan för att stoppa Hamas attack på Israel.

I samtalet med Abbas manade Blinken honom och "alla ledare i regionen" att fördöma Hamas attack mot Israel.

Abbas och Fatah leder Palestinska myndigheten på den av Israel ockuperade Västbanken, medan islamiströrelsen Hamas kontrollerar Gazaremsan.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!