Förhöjt vattenstånd i Nysted på Lolland under torsdagen.
Förhöjt vattenstånd i Nysted på Lolland under torsdagen. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

"Farligt väder" hotar nordiska grannländer

Räddningstjänsten i Danmark kallar in extra personal de kommande dagarna, då vindar av stormstyrka väntas i landet. Förstärkningen behövs för att de väntade konsekvenserna av kraftiga vindar och högt vattenstånd ska kunna hanteras.


Meteorologerna har varnat för farligt väder under fredagen och lördagen då hårda vindar kommer att pressa in stora mängder vatten över land. Det kommer att leda till ökade vattenstånd i södra Lilla Bält, Sydfynska skärgården, Lolland-Falsters kuster och sydöstra Själland.

— Allt tyder på att händelsen kommer att bli våldsam, säger Jarl Vagn Hansen, vid räddningstjänsten till nyhetsbyrån Ritzau.

Vattennivån kan komma upp i 2,4 meter över det normala i södra delen av Lilla Bält, enligt Danmarks meteorologiska institut (DMI).

Jourtelefoner

I två polisdistrikt på Jylland har invånare i bland annat fritidshus vid kusten uppmanats att lämna områdena senast fredag morgon.

Kommunerna Haderslev och Kolding har upprättat jourtelefonlinjer för att svara på frågor relaterade till ovädret.

— Människor är i en mycket allvarlig situation där de kan behöva lämna sin fastighet utan att ta med sig allt, säger Karina Kisum Jensen vid Haderslev kommun.

Sandsäckar

Den danska räddningstjänsten har de senaste dagarna förberett för ovädret genom att lägga ut bland annat sandsäckar.

Många tågavgångar i Danmark har ställts in från fredagen med anledning av väderprognosen, meddelar Banedanmark.

På norska Sørlandet och Vestlandet väntas på flera håll de kraftigaste vindbyarna på tio år på fredag och lördag. Agder polisdistrikt har fått rapporter om träd som fallit över vägar och uppmanar bilister att vara extra uppmärksamma och anpassa hastigheten.

Meteorologisk institutt varnar för bland annat skador på byggnader och infrastruktur och inställda avgångar på färjor, flyg och andra transporter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!