Rök och eld i Gaza City på lördagen.
Rök och eld i Gaza City på lördagen. - Foto: Abed Khaled/AP/TT

Israel: Nu trappar vi upp attackerna mot Gaza

Israel ska trappa upp attackerna på Gazaremsan, uppger militärtalespersonen Daniel Hagari. Samtidigt har Israel utfört minst två attacker mot flyktingläger på Västbanken, varav ett flyganfall mot al-Ansarmoskén i Jenin på Västbanken, enligt Israel för att stoppa en förestående terrorattack.


Under de drygt två veckor som gått sedan Hamas genomförde sitt terroranfall på Israel den 7 oktober har tusentals personer förlorat sina liv. Israel har genomfört tusentals flyganfall mot Gazaremsan och mängder med raketer har avfyrats mot Israel.

Nu meddelar Israel att man ska öka intensiteten i attackerna mot Gaza.

— Vi utökar våra attacker för att minimera faran för våra styrkor i krigets nästa steg. Vi kommer att trappa upp kriget från och med nu, svarar Daniel Hagari på en fråga om det är aktuellt med en markinvasion i Gaza.

Minst 1 400 människor i Israel uppges ha dödats i terroranfallet, varav den absoluta majoriteten civila. På Gazaremsan har fler än 4 300 palestinier dödats och ett tiotusental skadats i israeliska anfall mot Gazaremsan, enligt palestinska uppgifter. Siffran har inte bekräftats av oberoende part.

Israels militär gör gällande att den försöker undvika civila dödsfall vid sina anfall – men understryker att det är oundvikligt att så sker.

— Vi kommer att fortsätta minimera civila dödsfall, men det kommer att ske civila dödsfall, för det är så krigföring i urbana områden fungerar, har talespersonen Peter Lerner sagt till amerikanska CNN.

Flyganfall mot moské

Under natten mot söndagen attackerade Israel en moské på Västbanken. Moskén används enligt Israel av en grupp "terrorister" från Hamas och Islamiska Jihad, som ska ha använts som en ledningscentral för att planera attacker och som "en bas för deras avrättningar".

Israel uppger att de dödade utfört "flera terrorattacker de senaste månaderna och höll på att organisera ytterligare en terrorattack i närtid".

Militären meddelar att personerna "neutraliserats" men ger inga detaljer om hur många som dödats eller om deras identiteter.

Chefen för Röda Halvmånen i Jenin, Mahmoud al-Saadi, uppger för den palestinska nyhetsbyrån Wafa att en person dödades och tre andra skadades i attacken.

Attack mot Nur Shams

FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA, uppger att minst 13 palestinier, varav fem barn, rapporteras ha dödats i en utdragen attack av israeliska säkerhetsstyrkor i flyktinglägret Nur Shams på Västbanken. Attacken, som innehöll flyganfall, pågick i 28 timmar, enligt UNRWA. En israelisk soldat ska också ha dödats.

"Inledande bedömningar tyder på att nästan 50 hem skadades, en del allvarligt, medan vägar, el-, vatten-, internet- och avloppsnäten påverkades. UNRWA har tagit emot uppgifter om att flera av bostäderna användes för militära syften, vilket utsätter de boende för betydande faror", säger Adam Bouloukos, UNRWA-chef på Västbanken, i uttalandet.

Tiotals personer på Västbanken har dödats av israelisk militär eller bosättare sedan Hamas genomförde sitt terroranfall på Israel den 7 oktober.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!