Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under söndagens invigning av en synagoga i Dessau i östra Tyskland.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under söndagens invigning av en synagoga i Dessau i östra Tyskland. - Foto: Hendrik Schmidt/AP/TT

Scholz upprörd över antisemitism i Tyskland

Nolltolerans mot antisemitism måste råda i Tyskland, slog förbundskansler Olaf Scholz upprört fast när han deltog vid invigningen av en synagoga i staden Dessau på söndagen.


Sedan det rasande kriget i Mellanösterns inledning, efter terrorstämplade Hamas angrepp på Israel den 7 oktober, har en ström av antisemitiska händelser ägt rum i Tyskland.

Exempelvis har judiska hem i Berlin märkts med Davidsstjärnan och i veckan som gick kastades två molotovcocktails mot en synagoga i staden.

"Aldrig igen"

— Jag är mycket upprörd över det sätt på vilket antisemitiskt hat och omänsklig agitation har brutit ut sedan den ödesdigra dagen 7 oktober, på internet, i sociala medier runt om i världen, och skamligt nog också här i Tyskland, sade Scholz.

— Här i Tyskland, av alla ställen, upprepade han och underströk att uttrycket "aldrig igen" inte får tappa sin innebörd utan ska vara "okrossbart".

"Aldrig igen" är ett uttryck som används för att påminna om Förintelsen, då omkring sex miljoner judar mördades av Nazityskland.

Enligt det Berlinbaserade centret för forskning och upplysning om antisemitism (Rias) dokumenterades 202 antisemitiska händelser mellan den 7 och 15 oktober i år – under samma vecka 2022 var antalet 59.

Ökad säkerhet

— Man får inte blunda när judar inte är säkra på Tysklands gator, när Davidsstjärnor smetas ut på hem, när brandbomber kastas mot synagogor, sade Scholz.

Efter den 7 oktober har polisen ökat säkerheten för judiska institutioner i Berlin och över hela Tyskland.

— Denna synagoga här i mitten av Dessau visar att det judiska livet är och förblir en del av Tyskland. Det hör hemma här, fortsatte Scholz.

— Tyskland kommer att göra allt för att skydda och stärka det judiska livet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!