Flera ledare, däribland USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron, har talat i telefon, uppger Vita huset.
Flera ledare, däribland USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron, har talat i telefon, uppger Vita huset. - Foto: Brendan Smialowski/AP/TT

Västledare manar till skydd av civila i kriget

Ledarna för USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Italien har talats vid och enats om ett gemensamt uttalande med anledning av kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas, uppger Vita huset.


Ledarna, däribland USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron, upprepar sitt stöd för Israels rätt att försvara sig mot terrorism och uppmanar samtidigt till efterlevnad av internationell humanitär rätt och att skydda civila.

De välkomnar frigivningen av två personer som hade tagits som gisslan av Hamas och kräver en omedelbar frigivning av resterande som hålls i fångenskap av den palestinska gruppen.

Ledarna framhåller att de ska samordna stöd för sina medborgare i regionen, särskilt de som vill lämna Gaza.

De välkomnar att de första humanitära konvojerna nått Gaza och åtar sig vidare "att säkerställa hållbar och säker tillgång till mat, vatten, medicinsk vård och annan hjälp som krävs för att möta humanitära behov", enligt Vita huset.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!