Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Orbán: EU är en parodi på tragedin Sovjet

Ungerns premiärminister Viktor Orbán går till hätskt angrepp mot EU och jämför unionen med Sovjetunionen. Den enda skillnaden är att "EU ännu inte är utom allt hopp".


Orbán framträdde på årsdagen av det kortlivade ungerska försöket 1956 att störta Moskvas makt i landet. Revolten slogs brutalt ned med militära medel.

Dagen har blivit en nationell högtid sedan Ungern blev fritt från Sovjetimperiets ok.

Men den ungerske premiärministern, som är på kollisionskurs med Bryssel i flera frågor, valde att attackera EU under sitt minnestal i staden Veszprem i västra Ungern.

— Ibland upprepas historien. Tack och lov brukar det som var en tragedi första gången bli, som bäst, en fars den andra gången, sade Orbán och pekade sedan ut EU.

— Moskva var en tragedi. EU är en misslyckad samtida fars.

Orbán och hans regeringsparti Fidesz är oense med EU i grundläggande frågor som yttrandefrihet och mediers frihet, om lagar som rör hbtqi-frågor, migration och rättsväsendets oberoende. EU har hållit tillbaka miljardbelopp i bidrag på grund av Ungerns hållning i frågorna.

Orbán jämförde i sitt tal besluten med sovjetiska "tillrättavisningar":

— Vi var tvungna att dansa efter Moskvas pipa. Bryssel blåser också i sina pipa, men nu dansar vi när vill, och vi dansar inte alls om vi inte känner för det.

Men enligt Orbáns analys kunde Moskva "inte lagas" medan Bryssel och EU kan "lagas".

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!