Kinas försvarsminister Li Shangfu blir av med sitt ministeruppdrag och sin plats i statsrådet. Arkivbild.
Kinas försvarsminister Li Shangfu blir av med sitt ministeruppdrag och sin plats i statsrådet. Arkivbild. - Foto: Vincent Thian/AP/TT

Kinas försvarsminister får sparken

Kinas försvarsminister Li Shangfu blir av med jobbet och tidigare utrikesminister Qin Gang tvingas lämna regeringen i en stor ommöblering i landets toppskikt, rapporterar statsstyrda medier.


"Enligt det sjätte mötet i den ständiga kommittén för Folkrepubliken Kinas 14:e nationella folkkongress beslutades det den 24 oktober 2023 att avlägsna Li Shangfu från posterna som regeringsmedlem och försvarsminister", rapporterar CCTV, som också uppger att Qin Gang får lämna sin post i statsrådet.

Li Shangfu har inte synts till i offentligheten på ett par månader. Så var även fallet för Qin Gang innan han i somras blev av med sitt uppdrag som utrikesminister då hans tidigare förtrogne, landets diktator Xi Jinping, utfärdade en presidentorder.

Senare har uppgifter framkommit om att Qin Gang ska ha förlorat jobbet på grund av en utomäktenskaplig affär under hans tid som Kinas ambassadör i USA.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!