Donald Trumps förre advokat och fixare Michael Cohen när han lämnar rättssalen i New York på tisdagen.
Donald Trumps förre advokat och fixare Michael Cohen när han lämnar rättssalen i New York på tisdagen. - Foto: Stefan Jeremiah/AP/TT

Tidigare fixaren mötte Trump i rätten

Donald Trump beordrade sina medarbetare att falskeligen höja värdet på sina tillgångar. Det uppger ex-presidentens tidigare personliga advokat och "fixare", numera ovän, Michael Cohen i rätten.


Cohen var där för att vittna i bedrägerimålet mot sin förre chef. Även denne, Trump, var i rättssalen vid tisdagens förhandling. Det var första gången de två möttes öga mot öga sedan Cohen dömdes till fängelse 2018.

Paret undvek ögonkontakt under större delen av Cohens förhör i det civilrättsliga mål i New York, där en domare redan förklarat Trump skyldig. Både Donald Trump och hans två äldsta söner har förklarats ha överdrivit värdet på sina fastighetstillgångar för att på så vis få mer fördelaktiga lån och försäkringsavtal.

— Jag fick i uppgift av Mr. Trump att öka totalvärdet på tillgångarna baserat på en siffra som han godtyckligt valde, sade Cohen under förhöret.

Trump: "Vanärad brottsling"

Cohen, som erkände att han själv var delaktig i det påstådda bedrägeriet, uppgav även att Trump Organizations finanschef Allen Weisselberg var det.

Trump leder. mitt i flera pågående rättsprocesser, kampen inom Republikanerna om att bli partiets presidentkandidat. Han avfärdade sin tidigare förtrogne när förhandlingar led mot sitt slut med att kalla honom en "vanärad brottsling".

Juristen Cohen arbetade för Trump i tolv år, till 2018, och var länge en av Trumps mest lojala medarbetare. Men efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för skattebrott och för att ha ljugit för kongressen bytte han fot. Han blev något av ett stjärnvittne mot sin gamle chef.

Kallat Trump lurendrejare

Cohen har bland annat kallat Donald Trump för lurendrejare och rasist. Cohen hävdar att Trump före valet 2016 gav honom i uppdrag att betala kvinnor som påstått att de haft affärer med den dåvarande affärsmannen Trump för att de skulle hålla tyst. Trump ska också ha beordrat Cohen att ljuga och säga att presidenten inte visste något om betalningarna.

I denna teckning från rättssalen i New York syns Michael Cohen när han förhörs.

Nu gäller det en civilrättslig rättegång där domaren Arthur Engoron i ett tidigare skede har slagit fast att Donald Trump och hans söner är skyldiga: Genom att skryta och direkt ljuga om sina tillgångar, bland annat värdet på fastigheter, har de skaffat sig förmånliga avtal, lägre räntor på lån och lägre försäkringspremier för sina företag.

Trump ännu inte förhörd

Det som nu ska avgöras är hur bland annat hur stor bötessumman blir och om personer ur familjen Trump ska beläggs med en form av näringsförbud i New York.

Trump själv har ännu inte vittnat i rättegången. Men han har infunnit sig i domstolen och rasat mot åklagare Letitia James och processen.

— En bluff och en skam, sade han om den i början av oktober.

Letitia James har hävdat att Trumps satte övervärderingarna av de egna tillgångarna i system mellan 2011 och 2021 och därmed kraftigt berikade sig själv och sin affärsverksamhet. Hon anser att bötesbeloppet för detta bör vara minst 250 miljoner dollar, det vill säga omkring 2,6 miljarder kronor.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!