Krismöte i FN efter kärnvapentest

FN ska hålla krismöte efter det nordkoreanska kärnvapentestet.


Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov i morse. "Ett framgångsrikt underjordiskt atomprov" har genomfört, rapporterade den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Till följd av kärnvapentestet ska FN:s säkerhetsråd hålla krismöte senare i dag, uppger samtidigt Rysslands FN-ambassadör för Reuters. Och Sydkoreas president Lee Myung-Bak har kallat in Nationella säkerhetsrådet till ett extramöte i eftermiddag.

Utrikesminister Carl Bildt anser att det är "alarmerande att den nordkoreanska regimen fortsätter att provocera det internationella samfundet", säger han i ett skriftligt uttalande.

"I ett fattigt och förtryckt samhälle satsar den extremt slutna regimen enorma resurser på dessa allt allvarligare provokationer", fortsätter Bildt, som befarar att det nu blir svårare att hantera de växande problemen i landet.

USA:s utrikesdepartement uttrycker sin "djupa oro" över rapporten om provsprängningen, medan en brittisk UD-tjänsteman sade att provet uppenbart bryter mot resolutioner i FN:s säkerhetsråd.

– Vi måste skicka en mycket tydlig signal till Nordkorea att de måste engagera sig i sexpartssamtalen igen, sade tjänstemannen Bill Rammell, som befann sig på det europeisk-asiatiska Asem-toppmötet i Vietnam.

Ryssland var något försiktigare i sin kommentar.

"Informationen om det nordkoreanska kärnvapentestet väcker oro, men innan några slutsatser görs måste den kontrolleras noga", hette det i uttalandet från ryska utrikesdepartementet.

– Både sydkoreanska och amerikanska underrättelsemyndigheter analyserar och följer situationen noga, sade talesmannen.

En sydkoreansk underrättelsekälla säger att provet av allt att döma ägde rum nära staden Kilju i nordöstra delen av Nordkorea. Det var där Nordkorea genomförde sitt första kärnvapentest i oktober 2006, rapporterar AFP.

Bedömare som Reuters intervjuat tror att målet med provsprängningen är att sätta press på USA.

– Nordkoreas strategiska mål har inte ändrats. Det målet är att vinna Obama-regeringens uppmärksamhet, att tvinga upp Nordkorea på dagordningen, säger nedrustningsexperten Xu Guangyu vid en Pekingbaserad tankesmedja.

– Det rapporterade testet tycks ha som mål att vinna USA:s erkännande som kärnvapenstat och tvinga Washington till förhandlingsbordet, säger Kim Sung-Han, professor på Korea University i Seoul.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!