Robert Card jagas för skjutningen.
Robert Card jagas för skjutningen. - Foto: Androscoggin County Sheriff's Office via AP

Minst 22 döda i masskjutning i USA – tidigare vapeninstruktör jagas för dådet

Minst 22 människor har dödats i en masskjutning i Lewiston i delstaten Maine i USA, enligt flera medier.
Ytterligare 50–60 personer uppges ha skadats. Polisen jagar en misstänkt gärningsman som tidigare varit vapeninstruktör som heter Robert Card.


Robert McCarthy, som sitter i Lewistons fullmäktige, säger till CNN att 22 människor bekräftats döda i masskjutningar som skedde dels inne i en bowlinghall och på ytterligare minst en plats strax före klockan 19 lokal tid.

– Så vitt jag vet finns det en preliminär identifiering av skytten på bowlinghallen, 22 personer konstaterat döda och många, många fler skadade, säger McCarthy till CNN.

Sheriffen Eric Samson nämner samma siffra i en intervju med lokaltidningen Sun Journal, och tillägger att dödsoffren kan komma att bli fler.

Rober Card, 40, jagas

Ingen person har gripits, men polisen har identifierat en man, som omnämns som "av intresse för utredningen" som nu jagas. Mannen, Rober Card, är 40 år gammal och beskrivs som "beväpnad och farlig", rapporterar flera medier.

– Flera hundra poliser deltar i insatsen, säger Michael Sauschuck, säkerhetsansvarig för delstaten Maine, på en pressträff.

Enligt interna polisiära dokument som AP tagit del av ska den misstänkte vara vapeninstruktör till yrket. Han ska också ha tillbringat två veckor på psykiatrisk klinik under sommaren. Det framgår inte vad han behandlades för, men enligt dokumentet ska han ha sagt att han hörde röster och ska även ha hotat att utföra en skjutning mot en militärbas i Maine.

Biden informerad

Den lokala polisen har via Facebook publicerat två foton på den misstänkte skytten. På fotona, som till synes är tagna av en övervakningskamera, syns en man på väg in i en bowlinghall med ett automatvapen i händerna.

Lewistons borgmästare Carl Sheline säger att han är "förkrossad för vår stad och våra invånares skull", skriver CNN. I staden bor cirka 37 000 personer.

President Joe Biden har informerats om händelsen och har varit i kontakt med de politiker som representerar Maine på nationell nivå, meddelar Vita husets presstjänst.

Både justitiedepartementet, departementet för inrikes säkerhet och FBI har erbjudit sig att hjälpa myndigheterna i Maine och Lewiston i arbetet med ärendet.

USA drabbas varje år av ett stort antal masskjutningar. Enligt en sammanställning från Axios hade det fram till 17 september inträffat 501 skjutningar där minst fyra personer, exklusive skytten, dödats eller skadats.

Förra året inträffade totalt 645 masskjutningar.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!