Rök och eld syns stiga mot himlen efter att Israel genomfört flygräder mot Gazaremsan på lördagen.
Rök och eld syns stiga mot himlen efter att Israel genomfört flygräder mot Gazaremsan på lördagen. - Foto: Ilan Assayag

Israel uppmanar civila att lämna norra Gaza: "Nästa fas i kriget"

Israel uppmanar än en gång civila i norra Gaza att ta sig söderut, samtidigt som den israeliska militären är i färd med att utöka sin markoffensiv.


— Civila i norra Gaza, i Gaza City, bör tillfälligt röra sig söder om Wadi Gaza till ett säkrare område, säger Daniel Hagari, talesperson för Israels militär (IDF), i ett videoklipp som publicerats på X, tidigare Twitter, på söndagsmorgonen.

Han uppger också att "humanitära insatser under ledning av Egypten och USA kommer att utökas" under början av nästa vecka, utan att ge några ytterligare detaljer.

"Nästa fas i kriget"

Uttalandet kommer efter att Israels försvarsminister Yoav Gallant på lördagen meddelat att man "gått in i nästa fas i kriget".

Gallants uttalanden tolkas som att markoffensiven gradvis trappas upp till att bli heltäckande i norra Gaza.

Tidigare har markstyrkor gjort snabba, nattliga räder in i Gaza innan de återvänt till Israel. Nu stannar markstyrkorna kvar i Gaza, meddelar militären.

Internet börjar fungera

De senaste dagarnas upptrappning har följts av störningar vad gäller internet och mobil- och telenät, som bitvis varit mer eller mindre helt utslagna i Gaza.

Tidigt på söndagen verkar uppkopplingen mot internet vara på väg att återställas i området, enligt Londonbaserade Netblocks, som övervakar internetfriheten i världen.

"Realtidsdata visar att internet-uppkopplingen håller på att återställas på Gazaremsan", skriver Netblocks i ett inlägg på X.

I Hamas terrorattack i södra Israel den 7 oktober, som blev starten på kriget, dödades omkring 1 400 människor enligt den israeliska regeringen. De flesta var civila.

Enligt de senaste siffrorna från det Hamaskontrollerade hälsovårdsdepartementet i Gaza har över 8 000 människor dödats i området under de dryga tre veckor som gått sedan krigsutbrottet.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!