Rökning är en vanlig orsak till lungsjukdomen kol. Arkivbild.
Rökning är en vanlig orsak till lungsjukdomen kol. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg/TT

Danmarks vanligaste dödsorsak: kol

Tio personer dör i kroniskt obstruktiv lungsjukdom (kol) varje dag i Danmark. Det visar en ny analys från danska Lungförbundet med siffror från landets dödsorsaksregister.


Det är första gången någonsin som sjukdomen toppar listan över vanligaste dödsorsaker i landet. Under 2021 dog 3 570 danskar i kol.

Sjukdomen påverkar lungor och luftvägar och gör det svårare att andas. Rökning står för minst 85 procent av fallen och man räknar med att 400 000 danskar lider av kol, men bara hälften har fått diagnosen.

Torben Mogensen, styrelseordförande i Lungförbundet, förklarar att det måste vidtas åtgärder för att minska rökningen. Dels höjt pris på cigaretter, dels att rökning börjar betraktas som en sjukdom och att rökavvänjningsprodukter ska vara gratis eller väldigt billiga.

Forskaren Finn Breinholt Larsen vill också se ett ökat fokus på uppsökande verksamhet och diagnoser i ett tidigare skede.

— Det är ett problem med kol, eftersom det är många som går runt med sjukdomen i ett tidigt stadium utan att veta om det, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!