För åtta år sedan, 2015, drabbades Nepal av jordskalv som dödade tusentals människor i ett land där jordskalv är vanliga. Många har konstaterats ha dött i ännu ett skalv som inträffade natten till lördagen, lokal tid. Arkivbild.
För åtta år sedan, 2015, drabbades Nepal av jordskalv som dödade tusentals människor i ett land där jordskalv är vanliga. Många har konstaterats ha dött i ännu ett skalv som inträffade natten till lördagen, lokal tid. Arkivbild. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Över hundra döda efter skalv i Nepal

Dödstalen stiger efter jordskalvet som inträffade i Nepal natten mot lördagen. Minst 119 personer har dött och minst 100 skadats, enligt en polistalesperson.


Talespersonen, Gopal Chandra Bhattarai, vid polisen i Karnaliprovonsen, säger också till nyhetsbyrån AFP, att det är svårt att få fram information eftersom områdena som drabbats är så otillgängliga och avlägsna.

Skalvet inträffade vid midnatt, lokal tid, natten mot lördagen när många låg och sov. Det hade enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS en magnitud på 5,6 och hade sitt centrum i Jajarkot, drygt 40 mil nordost om huvudstaden Katmandu.

I distriktet Rukum, med flera tiotals döda minst, har många hus rasat samman och räddningspersonal söker igenom husresterna.

Indiska medier uppger att skalvet kändes i huvudstaden Delhi. Från flera orter i norra Indien rapporteras folk ha sprungit ut på gatorna av rädsla att deras hus skulle rasa.

Jordskalv är relativt vanliga i Nepal. Enligt Times of India är skalvet det tredje i landet den senaste månaden. I april 2015 omkom runt 9 000 människor i en jordbävning i landet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!