Coca-Cola i Kroatien att man 'tillfälligt' drar tillbaka några av sina produkter – efter larm om påstådd förgiftning. Arkivbild.
Coca-Cola i Kroatien att man 'tillfälligt' drar tillbaka några av sina produkter – efter larm om påstådd förgiftning. Arkivbild. - Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Coca-Cola drar in drycker efter giftlarm

Kroatiens invånare rekommenderas att endast dricka kranvatten, efter rapporter om att människor blivit skadade av att ha druckit flaskdrycker. Produkterna det handlar om tros vara av märket Coca-Cola.


Hälsomyndigheterna har beordrat att de "misstänkta" produkterna tas bort ur affärer och restauranger. De utvecklar inte vilka produkter det handlar om, men enligt bilder som spridits på sociala medier verkar det handla om företaget Coca-Cola.

Flera personer har sökt hjälp för skador orsakade av misstänka kemiska ämnen, säger hälsominister Vili Beros och lägger till att de flesta har haft milda symptom.

Larm i helgen 

Larmet om påstådd förgiftning kom efter att en man i helgen fördes till sjukhus i staden Rijeka efter att ha druckit kolsyrat vatten på ett kafé. Mannen behandlats för kemiska skador på matstrupen, enligt sjukhuset i Rijeka.

På tisdagen skadades en student efter att ha druckit en läskedryck på plastflaska. Båda dryckerna var av märket Coca-Cola. Ett liknande fall rapporterades in i maj i år.

— Preliminärt kan vi säga att två fall var direkt kopplade till konsumtion av vissa drycker medan vi ännu inte har fastställt resten, säger Vili Beros.

— Det finns ingen anledning till panik men det finns anledning till försiktighet.

Coca-Cola dras tillbaka tillfälligt

Efter hälsomyndigheternas rekommendationer meddelar Coca-Cola i Kroatien att man "tillfälligt" drar tillbaka några av sina produkter.

I ett uttalande erbjuder storföretaget fullt samarbete och uppger att man tillsatt en intern utredning vars analys "inte har visat några oegentligheter i produktionen av produkterna".

Polisen och åklagarmyndigheten i Kroatien har inlett en utredning.

— Fram till dess är det vår allmänna rekommendation att dricka vatten från vattensystemet, som bör vara säkert, säger Beros.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!