Ghanas president Nana Akufo-Addo.
Ghanas president Nana Akufo-Addo. - Foto: Richard Drew/AP/TT

Afrika kräver ersättning för slaveriet

Afrikanska länder samlas i Ghana för att enas om ersättningskrav för den koloniala slavhandeln.


Värdlandets president uppmanar länder i Afrika att förena sig i frågan om ersättning för slavars avkommor. President Nana Akufo-Addo vill se ekonomisk ersättning till dem vars anfäder drabbades av kolonialismens skador och påtvingat slaveri av europeiska länder och på de amerikanska kontinenterna.

— Inga pengar kan ersätta de skador som den transatlantiska slavhandeln och dess konsekvenser åsamkat, sade Ghanas president och underströk att frågan om ekonomisk ersättning måste lösas.

— Innan vi har kommit till en konklusion om ersättningar så förtjänar hela den afrikanska kontinenten en formell ursäkt från de europeiska länder som var inblandade i slavhandeln, fortsatte presidenten på ett möte i frågan med afrikanska länders representanter i Accra.

Han ansåg att samarbete bör inledas i frågan med de många länder i Karibien som användes i slavhandeln.

Ghanas president har tidigare framfört kraven i bland annat FN:s generalförsamling, men reaktioner från länder som handlade med och hade slavar har varit vaga.

Ett undantag var Tysklands president Frank-Walter Steinmeier som nyligen sagt en den tyska inblandningen i slavhandel i Tanzania "är en skam".

Men särskilt frågan om ekonomisk ersättning har hittills mötts av utdragen tystnad.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!